Dyrene i Hakkebakkeskogen. Foto: Sondre Skjelvik

Dette er norsk skole på sitt
aller vakreste

Skrevet av Sondre Skjelvik
11.04.2019 23:00 - OPPDATERT 12.04.2019 06:00

Da jeg tok turen til Tverlandet skole for å ta bilder av oppsetningen "Dyrene I Hakkebakkeskogen" forventet jeg en klassisk skoleforestilling. Da jeg dro var jeg usikker på hvor jeg egentlig hadde vært.

På utsiden av Tverlandet skole er alt som normalt før en skoleforestilling. Det er antydning til kaos blant de som parkerer, foreldre, besteforeldre og andre bekjente står tett i tett for å komme seg inn og ungene er fulle av adrenalin. Jeg er nesten litt redd for at foreldrene skal bli forbanna i det jeg sniker meg forbi den lange køen. Litt patetisk holder jeg kameraet høyt i håp om at de skal skjønne at jeg er journalist. 

Saken fortsetter under bildet. 

Flotte kulisser. Foto: Sondre Skjelvik
En av lærerne hilser meg velkommen og viser meg hvor skuespillerne gjør seg klare. Dette er noe annet enn det jeg forventet på forhånd.

Dette er ikke skoleelever, dette er profesjonelle skuespillere. De har fantastiske kostymer som kunne vært sydd av de beste håndverkere. De er sminket så flotte at jeg nesten får følelsen av at det er Mikkel Rev og Bamsefar som står foran meg. Smått sjokkert knipser jeg noen bilder på bakrommet før jeg beveger meg ut i gymsalen. 

Saken fortsetter under bildet. 

Mikkel Rev er klar for action. Foto: Sondre Skjelvik

Gymsalen, som like gjerne kunne vært et kulturhus, er fylt opp med de vakreste kulisser. På forhånd har jeg fått vita at det er elevene selv som har laget alt, men det er nesten ikke til å tro. Alt ser fantastisk ut, jeg får virkelig følelsen av å være i Hakkebakkeskogen. Alt fra det flotte treet som Klatremus senere på kvelden skal gjemme seg i, til pepperkakene som bakermester Harepus skal servere til Mikkel Rev. Det er ingenting som er overlatt til tilfeldighetene. 

Like før forestillingen skal begynne legger jeg merke til at det er elevene som styrer lyd og lys, det er elever som tar betalt for inngang og det er elever som styrer alle kafeene som er plassert ut i gymsalen. Elevene styrer showet, og det er mildt sagt imponerende! 

 Saken fortsetter undet bildet. 

[annonse]
Tror ikke det blir tidlig pensjon på disse elevene, det er de for flinke til. Foto: Sondre Skjelvik

Rektor setter i gang forestillingen presist klokken 18:00, og inn på scenen kommer selveste Mikkel Rev. Jeg skal ikke begi meg ut på en gjengivelse av det som skjer på scenen, men det er i ramme alvor jeg sier at det var helt fabelaktig å være inne i den gymsalen, for å se på en gjeng med skoleelever dramatisere en forestilling jeg har sett flere ganger tidligere. For noen år siden så jeg den samme forestillingen i Stormen, og jeg betalte mange hundre kroner for billetten.

Er det egentlig lov å si at dette var like bra, om ikke bedre? 

Elevene synger flott, både de som synger alene og de som synger i kor. Det er flott belysning gjennom hele forestillingen, og lyden er krystallklar. Dansingen er godt innøvd og det er flere nummer som inneholder humor. Forestillingen har det en profesjonell forestilling skal ha. 

Saken fortsetter under bildet. 

 Kostymer av profesjonelt kaliber. Foto: Sondre Skjelvik

Det siste nummeret før pausen er hjemme hos selveste Bamsefar. Til stor applaus går elevene av scenen før publikum reiser seg for å få seg en kopp kaffe. Jeg småløper for å få en prat med noen av de som har vært på scenen. 6-7 stykker samler seg rundt meg og jeg kan ikke annet enn å si: 

– Altså, dette er noe av det beste jeg har sett. Dette var helt utrolig kult. 

Det burde kanskje komme frem at jeg er utdannet lærer, men arbeider som journalist. Noe av det første jeg lærte på lærerutdanningen var at elever skjønner om du lyver. Da jeg fortalte elevene at jeg var mektig imponert ble jeg møtt av de bredeste smil. De var enig med meg og resten av salen, dette var imponerende. 

Saken fortsetter under bildet. 

Pepperkaker? Foto: Sondre Skjelvik

I dag må først og fremst elevene på Tverlandet skole være stolte, ikke bare de som har stått på scenen, men alle som har bidratt. I tillegg må jeg gi skryt til lærerne som åpenbart har gjort en fabelaktig jobb, gi dere selv en klapp på skulderen, det får dere ikke ofte nok i jobben. Sist, men ikke minst, må foreldrene i dag være stolte - ungene deres er flinke! 

Dette var BRA!