Foto: Illustrasjon

Nøtter og potetgull får du ikke kjøpt på tax free – dette er grunnen

Av Sindre Kolberg
10.08.2017 09:24 - OPPDATERT 21.01.2018 00:19

Har du noen gang lagt merke til at du verken får kjøpt nøtter eller potetgull på tax free-butikken på flyplassen? Grunnen til det, er både enkel og overraskende.

– Det er fordi det ikke er sukkeravgift på peanøtter. Det må være definert som sukkervare for at vi skal kunne selge det. Det sier Haakon Dagestad, kommunikasjonssjef i Travel Retail Norge (TRN), til Dinside.

Derfor kan man selge M&Ms på tax free, men ikke peanøtter – fordi det er greit når det er sjokoladetrekk utenpå.

Heller ikke potetgull er lov å selge på taxfree.

Det hele skyldes helt enkelt en særavgift.

Taxfreebutikker må søke om en bevilling for å drive taxfreesalg, og må da rette seg etter noe som kalles «Tollager C-bevilling», som definerer hva de har lov til å selge.

For å bli solgt på en taxfreebutikk på flyplassene må varen være beskattet med en særavgift. Derfor finner du sjokolade, alkohol og tobakk der - fordi disse varegruppene er beskattet med denne avgiften.

Tollager C-reglene gjelder kun taxfreebutikker hvor det selges brennevin, vin, sigaretter og så videre, i avgangs- og ankomsthall på en flyplass - og med et tilhørende lager på flyplassen.

Butikker som selger klær, matvarer og annet på flyplassene, kommer ikke innenfor denne regelen. Det gjør heller ikke taxfree-butikkene på utenlands-fergene.

Følgende ting kan selges på tax free:

  • Alkoholholdig drikke over 0,7 volumprosent
  • Sigaretter i hele kartonger
  • Andre tobakkvarer i originalpakninger
  • Sjokolade- og sukkervarer
  • Parfyme, kosmetikk og toalettartikler som hører under en egen tolltariff (kapittel 33 og posisjon 34.01)

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.