Den omfattende narkotikasaken fortsetter mandag morgen i Salten og Lofoten tingrett. Foto: Linn Borgland Johansen

Dette har skjedd så langt i den grove narkotikasaken

Mandag morgen, den 28. november, satte tingrettsdommer Tarjei Ræder Breivoll rett. Dette har skjedd så langt i den omfattende narkotikasaken, hvor åtte stykker er tiltalt. Rettssaken fortsetter denne uken.


Det er påtalemyndigheten som har bevisbyrden i straffesaken hvor åtte stykker står tiltalt for grov narkotikaovertredelse. Aktoratet består av politiadvokatene Stian Mojlanen, Gaute Rydmark og politietterforsker Line Hammerfjeld. 

Saken fortsetter under bildet. 

Aktoratet består av politiadvokatene Stian Mojlanen, Gaute Rydmark og politietterforsker Line Hammerfjeld. Foto: Linn Borgland Johansen

Fra rettens første dag: Åtte tiltalt i grov narkotikasak: Dette fant politiet

Retten ble stanset brått på torsdag grunnet trusler. 

I januar i år var beslaget 19,1 kilo hasj, og bilen ble stoppet ved Junkerdalen tollstasjon. I april var beslaget 3,8 kilo hasj og 598 gram kokain. En bil ble stoppet i Kvenflogtunnelen i Fauske kommune, mens en annen bil ble stoppet på Tverlandet. Videre ble det også funnet 1,6 kilo kokain og 2,7 kilo hasj i et skogholt i nærheten av 28-åringens bopel. Dette skogholtet mener politiet er hans narkotikadepot, hvor han også skal ha oppbevart vakuumpakkede penger.

Saken fortsetter under bildet. 

Monica Glad Bäckstrøm forsvarer den antatte bakmannen, en 28 år gammel svensk statsborger. Foto: Linn Borgland Johansen

Disse fire var involvert i januar:  

 • Monica Glad Bäckstrøm forsvarer den antatte bakmannen, en 28 år gammel svensk statsborger. Så langt i saken har han ikke kommet med noen forklaring for hvorfor seks tiltalte peker på ham som hovedmann, men gjentatt at han skal komme tilbake til dette senere.
  Senere har han forklart seg om hvorfor han hadde øks, machete og «gladpack»-maskin på soverommet. Han har også hevdet at den medtiltalte svensken er mytoman. Han erkjenner ikke straffskyld og tilbakeviser at de andre skal ha stått i gjeld til ham. Flere ganger har han ytret at det ikke er så mye å fortelle: –⁠ Det er ikke så mye å si.

 • Svein Inge Skipnes forsvarer den andre svenske statsborgeren i denne saken. Han har erkjent å bli bedt om å overlevere 300.000 kroner i kontanter for den påståtte bakmannen i Sverige. Ved overlevering av kontanter skal han ha blitt instruert til å ta med seg en bag og en eske hjem til Norge - «ellers ville det gå ham ille». Han hevder at hans formål med turen ikke var å transportere narkotika. Han skal i januar ha foretatt denne turen til Sverige sammen med den 71 år gamle tiltalte. Også denne tiltalte var med på Spania-turen. Etter at han slapp fra varetekt, begjærte han seg selv satt inn på ny. Også denne tiltalte har forklart at det er folk som ønsker «å slukke ham». Les mer fra hans forklaring her: «Topanga Canyon»

 • Jannicke Kotai forsvarer den tiltalte 71-åringen. Han erkjenner ikke straffskyld. Han forklarte først at han hadde fungert som privatsjåfør for Skipnes sin klient, deretter at han kun hadde møtt ham fire til fem ganger. Han hevder ikke å kjenne den påståtte bakmannen, og sa under rettens første dag: –⁠ Det er forjævlig at jeg har blanda meg oppi disse greiene. I tillegg mener han at pengene som aktor har varslet inndragning av, som skal være 50.000 kroner, stammer fra salg av krabber og tobakk. Han mente også i retten at han ikke kunne kaste sin medtiltalte ut av bilen, selv om han «ante ugler i mosen»:
  –⁠ Jeg kan jo for faen ikke stoppe midt på riksveien og be ham ta med seg «pikkpakket» sitt.


 • Finn Ove Smith forsvarer en Bodø-mann i midten av 20-årene. Han sa under rettens første dag at han erkjente straffskyld, noe han endret senere: –⁠ Tror jeg har misforstått dette med straffskyld. Grunnen til at han endret sitt ståsted på dette, var at han ifølge ham selv ikke var klar over hvor mye det var snakk om – «men jeg var klar over at det var kriminelle handlinger. Jeg burde heller svart delvis straffskyld. Jeg skjønte at det var snakk om å transportere narkotiske stoffer. Det jeg erkjenner straffskyld for er min bistandsrolle, hvor jeg har kjørt følgebil», sa tiltalte.
Saken fortsetter under bildet. 

Jannike Kotai forsvarer den tiltalte 71 åringen. Han erkjenner ikke straffskyld. Foto: Linn Borgland Johansen

Disse var involvert i april 

 • Også i april mener påtalemyndigheten at det er 28-åringen som har organisert hendelsene som resulterte i at to tiltalte ble stoppet i Kvenflogtunnelen i Fauske kommune, mens to tiltalte ble stoppet på Tverlandet. Da var beslaget på 3,8 kilo hasj og 598 gram kokain. Samtlige har forklart at det var gjennom den antatte hovedmannen at de fikk beskjed om å ta med seg noen ekstra personer til Sverige. Da det ble klart at de skulle ha med seg noe hjem, endte de opp med å finne en leiebil. Noe som tok lang tid. 

 • Tor Haug sin klient skal, sammen med forsvarer Anne Cathrine Præsteng sin klient, ha planlagt en «harry-tur» til Sverige i april. I forkant av turen ble de spurt om de kunne ha med seg Hilde Grytten Gulbakken sin klient. De oppga å skulle få 10.000 kroner for turen. Guldbakken sin klient forklarte hvordan det var da de ble stoppet: Det var full utrykning, med våpen og greier. De to tiltalte som skulle på «harry-tur», sa ja til å ha med seg Guldbakken sin klient. De erkjente at de skjønte at det var narkotika som ble plukket opp, men har ikke sagt seg enig i at de kjørte følgebil. På avreisedagen fikk de beskjed om at de måtte ta med seg en ung mann til. Det var Sulman Maroof Hussain sin klient. Da de skulle forklare seg, var det en god del de ikke husket: –⁠ Det kan jeg ikke huske

 • Hussain sin klient, erkjenner ikke straffskyld, og har flere ganger i retten hevdet at han kun ble med for å kjøpe sigaretter og godteri. Dette til tross for at to medtiltalte har forklart at han satt på et bibliotek med narkotikaen, mens de lette etter leiebil. Han er den eneste tiltalte i saken som ikke peker på 28-åringen som hovedmannen, men hevder tvert om «at han er en ganske god venn som han har kjent i to år». Hvorfor han har satt inn store summer til 28-åringen, kunne han ikke huske i retten: – Det er evigheter siden

 

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.

Les mer om:

domstol krim