Sola skinner på rådhuset. Et sjeldent syn i 2020. Foto: Sondre Skjelvik

5 smittede fra samme bedrift i Bodø

Skrevet av Andreas Sandnes Olsen
26.10.2020 11:54 - OPPDATERT 26.10.2020 15:15

Tema for pressekonferansen er smittesituasjonen i Bodø. Se opptak fra videostream nederst.

– Det siste døgnet er det kommet 6 nye tilfeller. Totalt 13 i løpet av helga. Det høyeste smittetallet vi har hatt gjennom denne perioden fra mars, forteller kommunikasjonssjef Tord Berthinussen. 

– 5 av de 6 siste er knytta til én bedrift i Bodø, Pro Motor Nord, forklarer han videre. 

 

– SER ALVORLIG PÅ DET

– Tor Claudi, fungerende smittevernoverlege - hvor alvorlig er situasjonen akkurat nå? spør kommunikasjonssjef i Bodø kommune, Tord Berthinussen. 

– Vi ser alvorlig på det. Det er et stort antall. I ett av tilfellene har vi ikke funnet primærsmitten. Det bekymrer oss ganske mye. 

– Når det gjelder karanteneeregler, er de fulgt? spør han videre. 

– Nei, de er ikke det – både i forhold til å gå på jobb når man er syk, og at man skal vente på negativt svar før man går på jobb. Det syndes med tanke på smittevern, sier Claudi. 

– Det er i underkant av 100 som har havnet i karantene pga siste tilfeller - antall stort og Bodø er rød kommune? 

[annonse]
– Ja, men vi er i bedre situasjon, bedre tilgang på testing og smitteoppsoring, men kalrt, det er alvorlig situasjon vi ikke har full kontroll på, men er i ferd med å åfå det. 

– Det kan komme flere positive tester i løpet av dagen. Men vi har god kontroll på primærkontakt til de som har testet positivt. 

– Ordfører Ida Pinnerød, hva tenker du om situasjonen? 

– Dette er alvorlig. Det er det største antallet til nå. Vi er særlig bekymra fordi vi har en uavklart smittekilde. Vi er også bekymret fordi vi ser at ikke alle karantenebestemmelser overholdes. De er viktig å overholde. 

– Vi er bekymra. 

Pinnerød forteller at de derfor samlet kriseledelsen i Bodø kommune i morges.  

 

KAN ANMELDE BRUDD PÅ KARANTENEBESTEMMELSER

– Er det aktuelt å anmelde brudd på karantenebestemmelser? spør Berthinussen. 

– Ja. Men vi vurderer anmeldelse fra tilfelle til tilfelle, og så langt har vi ikke anmeldt noen. Men det er ei vurdering vi gjør løpende, og vi kommer til å ha nulltoleranse for å ikke snakke sant.

– Det er viktig å snakke sant. Og husk at helsepersonalet har taushetsplikt. Derfor er det viktig at man overholder karantenebestemmelser: Hold deg hjemme om du er syk, hold deg hjemme til du er frisk og har fått negativ koronatest. 

Pinnerød forklarer videre at det på flere steder ikke overholdes avstandsbestemmelser, og går i dialog med de ansvarlige for kjøpesentre og busser, for å komme dette i møte. 

Black Friday og Halloween, er også kommunen bekymret for, grunnet uavklart smittesituasjon.