Ved Gatsby i sommer ble samboerpar utsatt for hets av mann i 50-årene. Nå er sistnevnte dømt. Foto: Skjermdump

Dømt etter «homohets»-episoden

Mannen i 50-årene må betale, og belage seg på betinget fengsel etter at dommen i saken nå er klar.


Han ble dømt under straffelovens paragraf 185, for diskriminerende eller hatefulle ytringer rettet mot Hroar Adelsten og samboeren hans, og å kommet med hatefulle ytringer på bakgrunn av religion mot en annen. 

For det må han betale en bot på 40.000 kroner. 

Samtidig idømmes han fengsel i 36 dager, men med en utsettelse på to år, såkalt prøvetid, noe som i praksis kan bety at han vil slippe å sone i fengsel. 

Mannen, en ansatt ved Nord Universitet erkjente ikke straffskyld under rettssaken tidligere i januar. 

«Jævla muslim»

Den aktuelle dagen skal han, angivelig tydelig beruset, først ha kalt en person «jævla muslim». Etter dette unngikk han å forlate sentrum, noe han også ble tiltalt for - men frifunnet for. 

Etter dette skal han ha satt seg ned ved samme bord som Adelsten. Frem til da hadde samboerparet nytt en rolig stund på serveringsstedet Gatsby i Bodø, sammen med en kamerat.  

– Han dyttet kompisen min bort og satte seg ned før han spurte: «er dere homser hele gjengen?», forklarte Adelsten til Bodø Nu i etterkant av hendelsen.  

Kjæresteparet opplevde at mannen var aggressiv og full, de parerte med spørsmålet: «Har det noe å si?». Da skal tiltalte ha svart: «Hadde det vært opp til meg, så hadde dere vært skutt».

NRK omtalte dommen først.

– Det var tankeløst

Under rettssaken sa tiltalte selv at han sterkt beklaget hendelsene. 

– Jeg mener at jeg ikke sa det med hat i ansiktet. Jeg sa det fordi jeg var full og dum, og skulle være interessant og artig. Jeg hadde ikke bevisst planlagt dette på forhånd. Jeg var ute etter selskap, sa tiltalte. 

I ettertid har han tatt sterk avstand fra hendelsene. 

– Det var tankeløst, jeg beklager og må slite med gapestokken som media er i lang tid. Ellers vil jeg takke for en «fair» rettssak, sa tiltalte under avslutningen av rettssaken.  

Etter spørsmål om de kommer til å anke dommen, har mannens forsvarer, Finn Ove Smith uttalt til NRK

– Det er for tidlig å si. Det vil vi eventuelt ta stilling til. Det er en sak som har vært til stor belastning for de fornærmede, men i særdeleshet for tiltalte som også har mottatt masse reaksjoner av negativ karakter. Han ønsker å legge dette bak seg og søke den hjelpen han har behov for, sier Smith.

 

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.