Mannens forsvarer er Finn Ove Smith. Her avbildet i forbindelse med en annen rettssak. Foto: Linn Borgland Johansen
«Homohets-saken»

Dømt for to tilfeller av hatefulle ytringer: –⁠ Han anker ikke dommen


Mannen i slutten av 50-årene ble dømt for to overtredelser av straffeloven paragraf 185 hatefulle ytringer, til fengsel i 36 dager.

Fullbyrding av straffen ble utsatt med en prøvetid på to år. I tillegg ble han idømt en bot på 40. 000 kroner.

Mannens forsvarer, Finn Ove Smith, bekrefter overfor Bodø Nu, at hans klient ikke ønsker å anke dommen.

Husket ikke hendelsene 

Tiltalte møtte i Salten og Lofoten tingrett og erkjente ikke straffskyld. Dette fordi han i ettertid ikke kunne huske hendelsene.

I forkant at han gikk til Bodø sentrum i juli sommeren 2022 hadde tiltalte drukket en halv flaske sprit. Der skal han først ha oppsøkt et par på serveringsstedet Gatsby og hetset dem. Han skal blant annet ha sagt «at hvis det var opp til ham, hadde de vært skutt hele gjengen». Dette sa mannen etter at han hadde spurt dem om de var «homser hele gjengen». Videre gav han høylytt uttrykk for sin misnøye med utsagnet «jævla homoer».

– Retten fant at en alminnelig tilhører vil oppfatte tiltaltes ytring som en svært grov krenkelse, og en klar nedvurdering av menneskeverdet til homofile. Tiltalte ga ikke utrykk for at han selv ville skyte, men ytringen innebar tilslutning til drap på homofile. Ytringen fremmet hat og ringeakt overfor noen på grunn av deres seksuelle legning. Retten finner at tiltaltes ytring var et kvalifisert krenkende utsagn. Ytringen ble fremsatt på en uteservering med flere andre gjester til stede, og tiltalte fremsatte følgelig en hatefull ytring offentlig, skriver Salten og Lofoten tingrett i sin dom.

Retten finner at tiltalte bedømt som edru, forstod at han ved sin ytring fremmet hat og viste ringeakt overfor noen på grunn av deres homofile legning.

Ble lagt i bakken 

Etter at mannen ble fysisk fjernet fra Gatsby skal han ha oppsøkt et annet serveringssted i sentrum. Der skal han ha kalt eier og driver av stedet for «jævla muslim». En konfrontasjon oppstod da mannen ble nektet servering, da han var svært beruset. Han skal så ha blitt lagt i bakken og politiet ble tilkalt. Også overfor politiet kom mannen med krenkende uttalelser om innvandrere. Lydopptaket ble avspilt i retten.

Mannen ble frikjent for en del av tiltalen. Han var også tiltalt for å ikke ha overholdt politiloven. I retten kom det frem at mannen hadde oppsøkt Gatsby først, før han deretter gikk videre, og ikke omvendt slik først antatt. I retten kom det frem at det ikke fantes grunnlag for å tiltale mannen for å ikke ha overholdt pålegget om at han skulle gå hjem.

 

 

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.

Les mer om:

domstol krim