– Vi ønsker rett og slett å gjøre befolkningen mer bevisst på hvor fantastisk fint det er under havoverflaten i Saltstraumen. Jeg tror det er mange som er stolte over Saltstraumen allerede, men det vi ser fra oversiden er ikke i nærheten av alt. Ikke på langt nær! sier en engasjert Vebjørn Karlsen til Bodø Nu.
Sammen med Terje Olsen, Borghild Viem og Jim Rasch har han dannet Facebook-siden «Saltstraumen marine verneområde«. Siden oppdateres jevnlig med fantastiske bilder fra havet. På spørsmål om Bodø Nu kan få en prat med menneskene bak med stiller Terje og Vebjørn opp uten å nøle.
– Vi må få frem det utrolige mangfoldet som finnes her. Kanskje blir noen like forelsket som oss!
FANTASTISKE FORMASJONER
Ryktene skal ha det til at National Geographic i sin tid kåret Saltstraumen til en av flotteste dykkedestinasjonene i verden. Bodø Nu har ikke lyktes i å spore opp den gamle artikkelen, men dykkerne Karlsen og Olsen har også hørt ryktet - og forstår hvorfor.
– Det er blitt sagt mange ganger at de hadde en kåring i magasinet for mange, mange år siden. Men jeg vet ikke hvor den artikkelen er. Uansett er det blitt en sannhet - for alle sier det, forklarer Karlsen og ler høyt.
At Saltstraumen har fått et rykte på seg for å være en fantastisk destinasjon for ivrige fritidsdykkere er ikke uten grunn.
– Formasjonene under havet er helt unike. Det er juveler i alle regnbuens farger så langt øyet kan se. Det marine livet er helt uvirkelig vakkert, forteller Olsen før han fortsetter:
– Over tid har isen formet geologien slik at vi får disse flotte uttrykkene. Spesielt der det er mye kalk, for da blir det enda frodigere.
Saken fortsetter etter bildet.
EVIG MATRESSURS
Mye av det som hviler på bergene er sjøanemoner. De kalles også for sjøroser. Med sitt enorme spekter av farger og størrelser må det kunne sies å være et passende navn.
Spesielt for Salstraumen er at de trives utrolig godt. Grunnen er enkel.
Mat.
– De livnærer seg av plankton som svever rundt i havet. Med tentakler av ulik størrelse fanger de opp maten som drifter forbi. Med den strømmen som er i Saltstraumen er det nærmest uendelig tilgang på mat - de trenger bare lange ut en tentakel også blir maten nærmest servert på et sølvfat, forklarer Karlsen.
Olsen fortsetter å forklare.
– Summen er et transportbånd med mat. De står nærmest med åpen munn og blir foret.
Sjøanemonene er ikke den eneste fargerike arten i dypet - og på grunn av den store tilgangen på mat trives utallige arter svært godt i det kalde vannet. For de som våger seg ned på dypet gir det muligheten til å se alle regnbuens farger.
– Det er veldig fascinerende. Det er nesten som å gå inn et Disney-rike, sier Karlsen engasjert.
Saken fortsetter etter bildet.
VIL MARKEDSFØRE FOR Å VERNE
Når du elsker å dykke er det kanskje ikke vanskelig å finne motivasjonen til uendelig mange dykk i et av verdens vakreste områder. Karlsen har dykket siden 1972, men blir aldri lei.
Nå er også delingen blitt en del av motivasjon.
– Det er en grunn til at dette er blitt et marint verneområde. Havet er helt spesielt her, og derfor er det vernet. Saltstraumen er veldig kjent i Norge, men vi mener fortsatt det burde opplyses enda bedre om hvor flott det er der nede. Jeg tror ikke alle i Bodø er klar over hvilke skatt som ligger der nede, forklarer Karlsen før han fortsetter:
– Da det ble et marint verneområde for syv år siden, og da ventet mange på at noen skulle ta tak og vise det ordentlig frem. Men hvem er noen?
Det tok for lang tid - og til slutt så firkløveren seg lei av å vente. De mente stedet fortjente mer publisitet slik at folk forstår at dette er noe som er verdt å kjempe for.
– Dermed smekket vi sammen denne gruppen. Vi har holdt på helt siden nyttår - og det virker som det er mange som setter pris på de innleggene vi lager. Selvfølgelig er det noe «nerdestoff», men mange liker bildene.
Saken fortsetter etter bildet.
ERFARING OG MYE KULDE
Bildene taler for seg. Det er fantastiske scener som utspiller seg i Saltstraumen.
Men hva kreves for å ta slike bilder? Og hvilke tilbakemeldinger får de fire på alt de legger ut.
«Gud, er det virkelig sant at det ser slik ut?»
– Det er det mange som sier til meg når de ser bildene. De på overflaten ser jo kun det - dermed må vi vise frem alt det nydelige, forteller Karlsen.
Olsen føyer til at det er mange som slutter å dykke fordi det er vanskelig å få sett alt.
– Du må ha med deg gode lykter ned. Fargene brytes i vann - og på to meters dyp er nesten all rødfargen borte.
– Hvordan klarer dere å ta disse bildene da?
– Først og fremst erfaring om hvor dyrene står. Vi må kjenne til de lokale plassene. I tillegg er det viktig med godt utstyr og god tålmodighet, sier Karlsen.
Selv på de kaldeste dagene kan de ligge helt i ro i 70 minutter for å få det bildene de ønsker seg.
– Det er ofte jeg er så kald at jeg kommer opp og må sitte i solen for å varme meg. Det er helt grusomt kaldt der nede. Når jeg vet hvilke bilder jeg kan få tak i pusher jeg meg nok til å vente noen minutter ekstra, forklarer Karlsen.
Saken fortsetter etter bildet.
SETT PRIS PÅ DET VI HAR
Målet med å spre den vakre naturen går godt. I skrivende stund er det godt over 600 personer som liker siden. To ganger i uken legger de ut bilder - og håper det på sikt vil bli en vanlig praksis at alle i Bodø ønsker å bevare det så godt som mulig.
– Saltstraumen har det bra per dags dato. Men det trenger ikke alltid være slik, sier Karlsen.
– Dere vil med andre ord kun spre glede med bildene?
– Det er selvfølgelig en motivasjon, men vi ønsker å spre informasjon og interesse rundt det marine verneområdet. At vi har det mangfoldet som er nå er ingen selvfølgelig, sier han før han avslutter.
– Det har vi virkelig ikke råd til om det flotte marine området skal være like vakkert om 100 år.
SE FLERE BILDER HER:
