Elias Bergseth er kommet ut i full jobb etter å ha fått god arbeidserfaring fra Samvirkelaget. Foto: Sondre Skjelvik

Elias fant sin lidenskap hos Samvirkelaget:
– En av mine beste baristaer

Skrevet av Sondre Skjelvik
19.09.2019 08:00 - OPPDATERT 19.09.2019 19:24

Elias Bergseth var arbeidsledig og ante ikke hva han skulle bruke dagene på. Da han kom over Samvirkelaget ble gløden tent.

– Vi søkte etter folk med et glimt i øyet, og kanskje noen hull i CV-en. Vi hadde 180 søkere, så det var noen heftige intervjurunder. Konseptet handler om å gi dem erfaring og kursing slik at de kan bli bedre rustet for arbeidslivet, sier Truls Bjerke, daglig leder ved Samvirkelaget. 

Og en av de som ble valgt ut var Elias. Etter å ha fått verdifull arbeidserfaring har han nå fått seg fast jobb hos konkurrenten, Melkebaren. I tillegg har han funnet en lidenskap i kaffe. 

 

VANSKELIG SITUASJON

Elias forteller hvordan livet ikke alltid har vært like enkelt. 

– Det har vært en del vansker oppover igjennom livet. Jeg har slitt med skole på grunn av depresjon og lignende. Det har jeg fått kontroll på, men har stått utenfor arbeidslivet. I tillegg gikk jeg ikke videregående skole, og da er det vanskelig å komme seg inn i arbeidslivet, forklarer han før han utdyper at han hadde forsøkt å skaffe seg jobb lenge:  

– Skole var vanskelig for meg å forholde meg til. I perioden før jeg søkte jobb ved Samvirkelaget fikk jeg lenge hjelp av AS3. Forsøkte å skaffe meg jobb, men kom aldri over noe som passet meg. 

Truls forklarer hva AS3 er. 

– AS3 er et privat organ som Nav bruker. Arbeidsformidling på et vis, men de er mer personlige. Nav har langt flere brukere per ansatte, men i AS3 er det litt lettere å få nær kontakt. De er viktige. 

[annonse]
Elias fikk nyss i at Samvirkelaget skulle starte opp. Han var aldri i tvil. Her ville han ha jobb.  

– Da jeg fant ut at prosjektet skulle være en kaffebar søkte jeg umiddelbart. Før dette var det bare prosjekt S, og alt var veldig hemmelig. Som sagt var det en utfordring å finne noe som virket å passe meg, men kaffebar var noe jeg virkelig kunne tenke meg å jobbe i. 

Han understreker at det er viktig med arbeidsplasser som legger til rette for at folk kan få dyrebar erfaring. 

– Det er veldig mange som står utenfor arbeidslivet, og ikke klarer å komme seg inn. Da er det viktig at det finnes plasser som Samvirkelaget som gjør at folk kan komme å vise hva de duger til.

 

EN LIDENSKAP

Unguttens fremtoning er rolig. Og han forteller at han sjeldent går ut av eget skinn. 

– I utgangspunktet reagerer jeg aldri så veldig kraftig, men jeg var veldig glad da jeg fikk jobb her. Mange sier at det er veldig kjedelig å være hjemme hele dagen, slik følte ikke jeg det. For meg handlet det mer om at jeg ville videre i livet. I tillegg var jeg interessert i kaffe, gjorde at jeg gledet meg veldig.

Den daglige lederen sier det var spennende å starte opp kafféen sammen med Elias og de 13 andre unge arbeidstakerne. 

– Ja, det var spennende. Både jeg og Elias var på kurs hos Bønner i byen. Det var lærerikt, men jeg merket fort at Elias kjørte i fra meg på interessen. Han gikk ganske fort fra å være interessert, til å bli veldig god på kaffe.

Og interessen har vært viktig. 

– Det er nok også grunnen for at jeg har slitt på skolen, for jeg må interessere meg for at det skal bli bra. Det blir bedre og går fortere om jeg liker det jeg holder på med. Etter kurset satt jeg igjen med mye, fordi jeg var interessert.

– Hvorfor er du så interessert i kaffe?

– Haha, det er litt vanskelig å svare på. Det er noe vi ser overalt. Nordmenn drikker mye kaffe. Det har vært en del serier jeg har fulgt med på der kaffe har hatt en viktig del av historien. Også har det gått over i at jeg har begynt å undre meg over hvorfor det smaker godt, hvordan gjør man kaffen god, også videre.

– Hvordan var de første månedene i jobb?

– Det var veldig ukjent. Ingen visste hva de gikk til, og det er første gang Coop har gjort noe som dette. Det handlet om å finne ut av dette sammen. Det ble fort et trygt miljø der vi hjalp hverandre. Det var nesten ingen som hadde erfaring med kaffe fra før av. Veldig få hadde erfaring fra kasse og service. Jeg tror nok alle som jobbet her følte at de ble trygge på grunn av hverandre, samt at vi hadde Truls som en ryggrad. 

– Vi tok 14 vidt forskjellige mennesker. Det var ganske interessant å se hvordan alle disse oppførte seg sammen. Men det gikk jo veldig bra, sier Truls. 

– Tror det har vært viktig at alle har en grunn til at de jobber her. Alle tar hensyn til hverandre, understreker Elias. 

Saken fortsetter etter bildet. 

Elias og Truls er godt fornøyd med konseptet. Foto: Sondre Skjelvik

[annonse]
 

FAST JOBB 

Nå er Elias ansatt i full fast stilling ved Melkebaren. Og de er i utgangspunktet en konkurrent til Samvirkelaget. Han forklarer at det ble en smått vanskelig prosess da han fikk høre at det var muligheter å skaffe seg jobb der. 

– Melkebaren har mye dialog med Samvirkelaget fordi kaffen bestilles fra de. De hadde nevnt for Truls at de trengte nye folk, og spurte om han kunne anbefale noen. Da ble det litt krangling, sier Elias og ler. 

– Hvorfor? 

– Jeg ville lære mer om kaffe, og han hadde kanskje ikke lyst å gi meg bort, sier han og smiler.

Truls fortsetter. 

– Hele konseptet går jo ut på å få folk i arbeid, men samtidig har jeg en interesse for denne kaféen. Og Elias var en av de beste baristaene mine, og en veldig fin fyr. Da ble det dessverre han jeg måtte kvitte meg med. Jeg blir alt for fort glad i folk, derfor er dette helt forferdelig for meg, sier Truls og ler. 

– Men det er morsomt å se hvordan Elias har utviklet seg. Du er blitt en helt annen fyr, sier Truls og ser på Elias. 

– Ja, jeg omgås folk på en helt annen måte nå. Jeg har alltid vært utadvendt, men jeg har ikke hatt mulighet til det når jeg har vært hjemme. Jeg ønsker å være hyggelig med folk. Å få snakke med, og møte mange mennesker, føler jeg virkelig har påvirket meg. Man blir påvirket av sine omgivelser. 

– Hvordan er det å være i fast jobb? 

– Det er litt merkelig. Jeg var veldig glad i Samvirkelaget, og vil at det skal være en suksesshistorie. Det er rart å være kunde plutselig, men da kan jeg kanskje nyte plassen litt mer. 

– Det er fint å få en ny jobb, og få noe nytt å forholde seg til. I tillegg er jeg interessert i kaffe, og det gjør hverdagen veldig mye morsommere. 

– Hva tenker du om tiden fremover? 

– Jeg har mer konkrete planer enn tidligere. Alltid hatt en tanke om at jeg vil flytte til Oslo, men det har vært vanskelig uten jobb. Nå vet jeg at jeg vil holde på med kaffe. I fremtiden kan jeg kanskje komme meg til Oslo og jobbe mer med det. 

– På sikt har jeg kanskje lyst til å lære andre om kaffe også. Det synes jeg er givende. Jeg har alltid hatt en tanke om å bli lærer. Det er mange muligheter innenfor segmentet kaffe. 

– Hvordan vil du oppsummere konseptet i sin helhet? Har det gått etter forventingene? 

– Jeg hadde aldri drevet kafé før, så jeg vet ikke hva jeg forventet. Men de ungdommene jeg fikk inn har vært en suksesshistorie. Konseptet er genialt. Jeg er også opptatt av å lære andre mennesker gode ting, og kan min væremåte smitte over på andre så er det fint. Jeg har vært i samme situasjon som mange av ungdommene, og kan jeg være en inngang til arbeidslivet for folk, så er det veldig fint, forklarer Truls. 

– Skal dere ha inn nye folk? 

– Ja. Vi fortsetter å rekruttere via Nav og AS3. Nå er noen ansatte begynt på skole og noen i nye jobber, så vi rekrutterer stadig nye, avslutter han.