Foto: Sindre Kolberg

Elisabeth har gjort St. Eystein til Bodøs "Lego League-skole"

Skrevet av Sindre Kolberg
09.11.2018 12:56 - OPPDATERT 09.11.2018 13:02

Og denne helgen kan du se vitenskaps- og teknologi-konkurransen DIREKTE på Bodø Nus nettsider!

Helt siden Elisabeth Thielemann flyttet til Bodø i 2004 har First Lego League vært hennes hjerte nært.

Til helgen skal hun, som mange ganger før, være dommer under den regionale finalen i Bodø. Dermed forbereder hun seg for fullt parallellt med at hennes egne elever jobber med å stille best mulig rusta til konkurransen.

ALLE ER MED

– Det blir mye Lego League om dagen, sier Elisabeth og flirer.

St. Eystein stiller med hele tre lag i helgens konkurranse. To lag til First Lego League (FLL) som er for barn mellom 10 og 16 år, og ett i FLL junior som er for de mellom 6 og 9 år. Det betyr at hele skolen er med på en eller annen måte.

Bodø Nu sender helgens Lego League-konkurranse fra Glasshuset DIREKTE fra klokken 13:00 på lørdag. Sendingen vil være eksklusiv for våre abonnenter.

TRYKK HER for å bli Bodø Nu-leser for kun 99,- i måneden du også!

– Så min jobb på skolen er å følge opp robot-gruppa på mellomtrinnet. Også går jeg over i en dommer-rolle når konkurransen starter på lørdag. 

– Så da har St. Eystein-lagene en fordel på lørdag, når hoveddommeren har vært med på prosjektet i forkant?

– Hehe, det vil jeg absolutt ikke si. Jeg bidrar jo først og fremst med råd og tips under forberedelsene. Mye av jobben er det elevene selv som gjør. Under konkurransen er jeg kun dommer og i år skal koordinere alle dommerne på turneringen. Men er jo en fordel, barna har en rektor er engasjert i arbeidet deres.

Første gang hun var dommer var tilbake i 2005.

– I 2004 fikk jeg presentert prosjektet av Per Arild Konradsen, og syntes det hørtes kjempekult ut. Men vi hadde ikke mulighet til å stille noe skolelag den gangen, så da sa jeg ja til å være dommer i 2005 i stedet. Og det stortrivdes jeg med! Siden har jeg bidratt både i den regionale, skandinaviske og europeiske finalen ved flere anledninger.

Hennes jobb i helga er å sette sammen en fagjury som skal bedømme de ulike lagene i forskjellige områder - markedsføring, kjerneverdier, teknologi, forskning og robotkjøring. 

– Det er et helhetlig prosjekt som skal vises frem. De har tre forsøk med roboten på en bane, de åtte beste kommer videre. Elevene skal presentere for dommerne hvordan de har jobbet som lag, hvordan de har bygd roboten og hva de har forsket på jamfør årets tema. Så alt bunner i et stort samarbeid, slår hun fast.

Saken fortsetter under bildet.

Både de eldste og yngste elevene på St. Eystein deltar i Lego League-konkurransen kommende helg. Foto: Sindre Kolberg

GJØR EN FORSKJELL

Elisabeth mener arbeidet med Lego League har en merkbar effekt på læringen til barna.

– Hovedformålet med Lego League er jo å dyrke nysgjerrighet og vilje til å forske. Og det er jo nettopp det som er fremtidens skole, å ville skape ting. De siste årene har vi virkelig sett at denne konkurransen trigger elevenes vilje til å gjøre nettopp det, og da har vi også valgt å bruke mye tid på det.

Faktisk trives elevene så godt at dørene på St. Eystein flere ganger har stått åpne både i helger og ferier, slik at man skal kunne jobbe med prosjektet.

– Det synes jeg bare er artig. Alle som jobber på skole drømmer jo om engasjerte elever. Så når de er så oppslukte av Lego League kan ikke jeg si at "nei, jeg har fri, så dere får ikke jobbe her". Du må være der når det skjer, slår hun fast.

Nå håper hun at St. Eystein i tiden fremover kan jobbe med å bli enda bedre rustet til de kommende konkurransene.

– Vi har et eget lego-rom vi driver å bygger videre på. Planen er å ikke legge det bort etter konkurransen i helga, men å fortsette å jobbe med teknologi og elevene har allerede sagt at vi må starte forberedelsene til 2019-utgaven enda tidligere!

 Men før den tid er det altså klart for Bodø-finale i Glasshuset på lørdag.

– Og begge St. Eystein-lagene i FLL sier at de kommer til robotfinalen. Men det får vi se på når den tid kommer, sier Elisabeth humrende.

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.