EVENTYRLIGE OPPLEVELSER: Dansen er en reise inn i eventyret hvor magiske opplevelser venter rundt neste sving.

En dans på roser

MENING: Når hundrevis av danseglade barn, ungdommer og voksne inntar Stormen konserthus denne helgen, er det en kulturell maktdemonstrasjon.

Det henger en søtlig ange av hårspray og vibrerende forventing i konserthuset. Kostymer i alle regnbuens farger glitrer i lyskasternes funklende skjær. Latteren slår kollbøtte i korridorene. Engasjementet klaprer opp og ned trappene.

Når Pias Ballettstudio setter opp ”Historien om Rapunzel”, ligger det ufattelig mye arbeid bak. Først og fremst hos deltakerne som har øvd i uke etter uke med dette som mål. Men også Pia Maria Føinum Øien og hennes folk har jobbet sent og tidlig for realisere forestillingene.

 I verdensklasse
Og rammen kunne ikke ha vært bedre. Hvor stort må det ikke være for unge mennesker å få lov til å opptre på byens hovedscene. Hvor lyd, akustikk og lys er i verdensklasse. Danserne opplever å bli tatt på alvor, alt er lagt til rette. Dette blir et minne for livet.

I løpet av kort tid har både Stormen konserthus og Stormen bibliotek blitt til et bankende hjerte for barn og unge. Jeg skal villig innrømme at jeg var en av dem som var særdeles skeptisk til å bruke så mye penger på et kulturkvartal. Særlig med tanke på hvilke andre oppgaver Bodø kommune skulle løse. Men du trenger bare noen minutter i konserthuset for å skjønne hva dette betyr for de som får lov til å opptre der denne helgen.

 Adrenalin og gåsehud
I et hjørne i lillesalen sitter et par jenter og diskuterer dansetrinnene. Litt lengre bort er noen andre fordypet over en Nintendo. Det er på dager som dette vennskapets lenker blir smidd. Det er på dager som dette de unge får lov til å føle på mestring. Kjenne adrenalinet tråkke inn gasspedalen. Kjenne gåsehuden sprette når en fullsatt sal leverer trampeklapp.

Der og da skjønner jeg at Stormen var en genial idé. Dristig inntil det stormannsgale, helt åpenbart. Men like fullt genialt. Gleden i de unge dansernes blikk vibrerer som laserstråler.  Tiden står stille, nå handler alt om et dypdykk i ren og uforfalsket skaperglede.

 Destillert kultur
Den gleden som blir produsert i konserthuset disse to dagene, kan aldri kjøpes for penger. Men penger kan sørge for at unge mennesker får en gave fra oss skattebetalere. Et glimt av noe stort. En fornemmelse av hva ordet kultur betyr – sånn innerst inne.

I eventyret om Rapunzel er det hennes tårer som kurerer prinsens blinde øyne. Her i Bodø er det forestillinger som Rapunzel som gjør at vi andre får øynene opp for hva som betyr noe.

 

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.