Væpnet politi betyr trygghet, ikke fare. Foto: Rune Nilsen

– En garvet journalist som blir redd av væpnet politi, burde kanskje vurdere å bytte yrke

Skrevet av Rune Nilsen
10.04.2018 15:06 - OPPDATERT 10.04.2018 20:04

MENING: AN-reporter Helge Grønmo blir redd av våpen og skjønner ikke hvorfor politiet er bevæpnet på en konsert. Sånn går det når du aldri har jobbet i den spisse enden.

Norge er et fredelig land, men vi blir i økende grad dratt inn i et globalt trusselbilde. Terroren kjenner ingen grenser. De siste månedene har det vært flere angrep rundt om i Europa.

SJOKKSKADD REPORTER

Det er politiets sikkerhetstjeneste som vurderer trusselnivået i Norge. Akkurat nå tilsier vurderingen et væpnet politi ved større arrangementer. Hvilket burde være betryggende, ikke noe som skaper angst.

Men ikke for AN-reporter Helge Grønmo. Han fikk et aldri så lite sjokk under den siste Justad-konserten. I en kommentar skriver han følgende:

– Det var 3.400 publikummere på konserten, mange av dem barn.

GRÅTENDE BARN?

Og så? Skulle dette være et argument mot våpen? En stor folkemasse? Barn? Hvis AN-reporteren fryktet at barna skulle bryte sammen i krampegråt ved synet av en Heckler & Koch P30L, er det kanskje på tide å ta en prat med foreldrene.

Norske barn blir ikke skremt av væpnet politi, med mindre foreldrene har fortalt at det dette er skummelt. Det som derimot skaper angst, er avisfolk som ikke skjønner alvoret. Som latterliggjør en nøye gjennomtenkt beredskap. Som blir skremt fordi lokalt politi er utstyrt med våpen. Dette er ikke rasjonelt. 

LOGISK AVSPORING

[annonse]
– Hvilket scenario kunne rettferdiggjøre bruk av våpen inne på Bodø Spektrum? Midt under en konsert, undrer Grønmo.

Det er her logikken hans sporer helt av. Hele poenget er jo at en så stor folkemengde alltid vil være et potensielt terrormål. Er det sannsynlig? Det får vi aldri vite, men jeg lurer på hva Grønmo hadde skrevet hvis ubevæpnet politi ikke klarte å forhindre at noen ble drept?

OPPEGÅENDE FOLK

Norsk politi er blant de mest respekterte i verden. De er befolket med oppegående kvinner og menn som har et brennende ønske om både å hjelpe og beskytte. Ofte med fare for sitt eget liv, sin egen helse. Da burde vi takke dem, ikke komme med ufunderte påstander om at våpen fremkaller frykt.

Jeg er vokst på landsbygda. Der var våpen en del av hverdagen. På lik linje med skarpslipte kniver. Vi visste hva de skulle brukes til, vi visste hvor farlige de kunne være. Men til sjuende og sist, de var verktøy. Som en hammer eller en drill. Verken mer eller mindre.

VÅPEN ER ET VERKTØY

Våpen er et av flere verktøy politiet har til rådighet. På linje med skjold, batong, pepperspray og håndjern. Hvilket verktøy som skal brukes når, er basert på en lang rekke vurderinger. Det skjer ikke tilfeldig.

– Jeg vil ikke se våpen når jeg går på konsert, skriver Grønmo.

Greit nok, men det er heldigvis ikke AN-reporterens syn som bestemmer hvordan sivile skal beskyttes her i landet.

Hvis Grønmo er så til de grader skuddredd, så får han heller holde seg hjemme.

Vi andre stiller opp, vel vitende om at noen er villige til å passe på oss og våre barn.