Martin Johnsrud Sundby og 1199 andre løpere på startstreken i tidenes Kobberløp. Det er et resultat av langsiktig og hardt arbeid, skriver Rune Nilsen. Foto: Per-Inge Johnsen

En rungende seier for samholdet

Skrevet av Rune Nilsen
15.04.2018 13:39 - OPPDATERT 16.04.2018 09:05

KOMMENTAR: Kobberløpet er beviset på at alt er mulig, bare du har sterk nok tro.

Det er på mange måter helt rett at det er i Sulis vi er vitne til den magiske suksessen som Kobberløpet har oppnådd. For det var her – i det mange hadde døpt Lapplands Helvete – at det moderne sosialdemokratiet ble født.

FELLESKAP OG SAMHOLD

Det går en rød tråd fra gruvearbeideroppøret til det vi har vært vitne til i helgen. For her er det fellesskapet og samholdet som har sørget for at det som begynte i 1968 – med 163 løpere på startstreken – ble til årets folkefest.

Og det har ikke vært en enkel vei. Så sent som i 2003 var det kun 134 løpere som meldte sin interesse. Men det sitter en jernvilje her oppe i fjellet. Et ekko av slegger og svette som stiger opp fra kobbergruvenes sorte dyp.

DE GODE VENNENE

Så er det også slik at hedersfolk vinner venner. For det var noen der ute som la merke til arbeidet IL Malm la ned. Venner med innflytelse, penger og nettverk. For SKS, som er bygd opp tatt være lokal vannkraft, føltes det helt riktig å bidra. Det samme for Coop Nordland, et forbrukersamvirke som har dype røtter i området.

Det fører for langt å nevne alle som har bidratt, men ett navn må frem. Benn Eidissen var mannen som hentet inn kjente skiløpere. Så gjorde Coop det samme. Vi snakker om en liten snøball som begynte å rulle. Den ble større og større, og til slutt ustoppelig.

 ÆRESSLUSKEN ÅGE

Derfor var det også helt riktig at Åge Aleksandersen sto på scenen lørdag kveld. Rockeren er æresslusk og mange venner i Sulis. Som artist har han alltid stått på arbeidernes side og solidaritet har vært ett av hans mange varemerker.

Det er mange frivillige som har stilt opp før, under og etter årets arrangement. Hver og en av dem fortjener en uforbeholden hyllest.

For når alt kommer til alt, det er her du finner de ekte vinnerne.

 

FIKK DU MED DEG VÅR MASSIVE DEKNING AV KOBBERLØPET? HER ER ALLE SAKENE OG BILDENE:

 
 
 
 
 
 

 – Vi må trene litt mer på dette!

Ronny har en finger med i det meste under Kobberløpet

 I går fikk Marte skitips av Johaug - i dag skal hun møte Northug!

Enkelt å få gode ski: – Fint føre i hele traseen

 Tormod og Ansgar skal gå Kobberløpet for 49. gang

 Bilder fra Jakobsbakken og 11-kilometeren

 – Jeg kommer til å gå to sekunder raskere enn dem

 Bildebonanza fra Kobberløpet!

 Om noen år blir denne skijakka mye verdt

 Eva har tatt Eskil imot 25 ganger – første gang var i 1971

 Debuterte i Kobberløpet med klister: – Det var ekstremt tungt

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.