Eskil Amdal var også testpilot for Starfighter-flyet som er renovert i Bodø. Foto: Rune Nilsen

Eskil var en av de første norske pilotene som fløy F-35

Av redaksjonen
13.11.2017 17:30 - OPPDATERT 19.01.2018 14:57

Nå gir han et unikt innblikk i hvordan det egentlig er å sitte i cockpiten på Norges nye kampfly.

F-35 har landet i Norge - og Norsk luftfartsmuseum markerer det ved å hente inn testpilot Eskil Amdal.

Førstkommende lørdag klokken 13.00 kan bodøfolket møte ham på museet. Her vil Amdal vise film og fortelle om det nye og svært omtalte F-35-flyet, som blir Norges nye kampfly.

– Amdal er en av Forsvarets mest erfarne flyvere, og han har fløyet omtrent 90 ulike flytyper, blant annet skrev han flyhistorie da han fløy Starfighteren i Bodø. Han har jobbet spesifikt med prosjektene tilknyttet de nye jagerflyene, og har vært testpilot for F-35. Han har dermed tilbragt mange timer i F-35 i de to årene før de landet på norsk jord i forrige uke, heter det i en pressemelding fra museet.

Piloten trekker frem en rekke egenskaper som gjør F-35 til et mer egnet fly enn F-16. Publikum får også et unikt innblikk i hvordan det er å fly F-35 når man sitter i cockpiten med hjelmen på.

Med den kan piloten se tvers gjennom flykroppen, siden de ser bilder gjennom projisering fra kameraene som sitter på alle sidene i flyet. Hjelmen til 3,3 millioner er som en slags superutgave av Playstation. Ved å vende hodet mot et av våpensystemene ombord kan systemet raskt aktiveres med et trykk på joysticken.

– I tillegg har flyet stealth-egenskaper og våpenkapasitet som F-16 bare kan drømme om, heter det i meldingen.

Amdal var for øvrig den første som testet og landet F-35 i Alaska. Dette for å være sikker på at egenskapene på glatte rullebaner og med sterk vind skulle holde mål. 

– Han ser frem til å møte folk i Bodø og fortelle  og vise frem våre nye kampfly, heter det i pressemeldingen fra museet.

Møtet skjer i den militære utstillingen klokken 13.00 og det vil ikke være noe kostnad utover normal inngangspris.

(Pressemelding)

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.