Foto: Roar Wiik
KRONIKK

Få unge ser mulighetene i Nord-Norge - nå lanseres et helt nytt prosjekt


Undersøkelser viser at de unge ikke ser jobbmulighetene i Nord-Norge, samtidig har arbeidsgivere større behov for folk en noensinne. Hvordan kan vi sammen ta tak i dette?

Perspektivmeldingen Unge stemmer som ble lansert på KBNN Spesial viser hva unge voksne mener er viktig for et mer attraktivt og inkluderende Nord-Norge. De unge etterlyser et mer åpent arbeidsmarked, og ikke minst at mulighetene i arbeidsmarkedet synliggjøres bedre. Selv om det er flere ledige stillinger i nord enn noensinne, ser altså ikke de unge mulighetene i her.

Ifølge Barometer X har under halvparten av unge voksne troen på karrieremuligheter i nord, 38 prosent tror ikke de vil få relevant jobb etter endt utdannelse (et tall som er lavest i de to største byene i nord). Til tross for at nordnorsk økonomi de siste ti årene har hatt en bedre utvikling enn Norge for øvrig, er kun 44 prosent av de unge stolt over økonomien i landsdelen. I vår dialog med Unge stemmer kom det også en tydelig bestilling: de ønsker å høre mer fra nordnorsk næringsliv, også når de studerer utenfor landsdelen.

Vi har spurt de unge. Vi har lyttet til svarene. Nå er det på tide å handle, og vi inviterer alle arbeidsgivere i landsdelen med på laget.

Hva kan arbeidsgivere gjøre?

I dag lanserer vi ordningen «Tusen jobber», hvor målet er å samle tusen sommerjobber i landsdelen. Ordningen skal være et kinderegg både for arbeidsgivere, de unge og landsdelen.

Som arbeidsgiver får man penger, kunnskapspåfyll og kampanje. Du kan søke om støtte på 7.000 kroner per sommerjobb, med inntil tre jobber per arbeidsgiver. I tillegg vil man få kunnskap om rekruttering gjennom blant annet webinarer, og en kampanje som synliggjør sommerens jobbmuligheter i landsdelen. Så må vi ikke glemme det viktigste – de får unge som er en ressurs og kan bringe inn nye ideer og nye måter å gjøre ting på. I et langsiktig perspektiv knytter arbeidsgiver kontakt med talenter som kan styrke bedriftens framtid.

Opplevelser som setter seg

De som får sommerjobbene skal også få et kinderegg – nemlig erfaring, nettverk og opplevelser. Først og fremst selvfølgelig erfaring fra jobben, og gjerne en som er relevant for studier eller skole. Gjennom ordningen ønsker vi å vise alle de spennende mulighetene i arbeidsmarkedet her nord.

I tillegg ønsker vi å få til det vi kaller «påkoblingspakker». For å komme til et sted handler om mer enn en jobb. Det har de unge sagt klart og tydelig i perspektivmeldingen. Derfor ønsker vi å knytte de unge sammen, så de får et nettverk av andre unge som har sommerjobb i nord. Sammen med arbeidsgivere og andre aktører kan vi bidra til at de får opplevelser gjennom sommeren. Opplevelser som gjør at stedet de er på representerer langt mer enn en jobb.

For at vi har råe kultur- og naturopplevelser i nord bør vi både fortelle om og vise til langt flere enn turistene. Dette kan skape både tilhørighet og stolthet hos enda flere enn i dag, og får de samtidig vise hva de kan bidra med i arbeidsmarkedet tror vi opplevelsen blir enda sterkere.

Samarbeid er nødvendig

Sammensatte problemstillinger krever samarbeid. Det er derfor vi nå er tre organisasjoner som har gått sammen om en ny ordning, som kan være ett av bidragene i behovet for rekruttering og befolkningsvekst i Nord-Norge. Vi vet at dette på ingen måte løser utfordringene, men vi tror at det bor en stor kraft i å samarbeide på tvers av næringer, sektorer og aktører som alle ønsker det samme.

Nå inviterer vi alle arbeidsgivere i landsdelen med på et krafttak fram mot sommeren 2022. Enten behovet for sommerjobber er i det offentlige eller private, i handelsnæringen, reiselivet eller industrien. Vi er sterkest når vi samarbeider.

La oss derfor sammen vise jobbmulighetene som bor i Nord-Norge. La oss vise de unge at det er spennende jobber å finne her. La oss ta dem imot med nordnorsk raushet og la dem også få kjenne at Nord-Norge kan tilby langt mer enn arbeid. Alle detaljer om ordningen finner du på tusenjobber.no.

Blir du med?

Av:

  • Målfrid Baik, NHO Arktis
  • Daniel Bjarmann-Simonsen, NHO Nordland
  • Bjørn Johansen, LO Troms og Finnmark
  • Rita Lekang, LO Nordland
  • Liv B. Ulriksen, SpareBank 1 Nord-Norge
  • Tom Robert Aasnes, SpareBank 1 Regnskapshuset Nord-Norge

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.

Les mer om:

Bodødebatt