Skjermdump: Varsom.no

Flere farevarsler lørdag og søndag: – Det er meldt stor snøskredfare

Kraftig nedbør og vind, samtidig rask temperaturøkning gjør at det ventes flere svært store naturlig utløste skred i Salten denne helgen.

Det melder varslingstjenesten Varsom.no på sine sider.

Meldingen er klar og i varslingen bes det at folk unngår alt skredterreng.

Slik ser lørdagen ut

For lørdag 22. januar er det meldt betydelig snøskredvarsel.

Det forklares slik at det kommer mer snøvær og en dreining i vindretningen som gjør at det vil legge seg opp fokksnøflak i nye retninger.

– Det finnes mye tørr løssnø som kan flyttes rundt på. Det gjør at skredene kan bli store. Enkelte steder kan fokksnøen ligge over svakt lag av kantkorn. Været tiltar i styrke utover kvelden, noe som gjør at snøskredfaren vil være økende, står det skrevet i den sammensatte vurderingen av lørdagen og fortsetter:

– Fra ettermiddagen og utover kvelden så vil en temperaturøkning og nedbør som regn trolig føre til flere middels store våte flakskred under mildværsgrensen. Små til middels store våte løssnøskred vil også være utbredt.

Stor fare for snøskred

På søndag opplyser nettstedet varsom.no at det er meldt faregrad fire, stor snøskredfare i Salten.

– Skredfaren vedvarer som et resultat av mye nedbør i form av regn og snø, samt kraftig vind. I høyden så vil det kunne gå svært store naturlig utløste skred i fokksnøen i noen heng, enkelte kan nå helt ned til fjordnivå, står det meldt.

Videre står det at på enkelte steder kan fokksnøen ligge over svakt lag av kantkorn. Under mildværsgrensen så vil nedbør komme som regn, som trolig vil føre til flere store våte flakskred.

Saken fortsetter under annonsen.
[annonse]
– Små til middels store våte løssnøskred vil også være utbredt.

Ta hensyn

Derfor forteller vaktleder i snøskredvarslingen, Håvard Toft Larsen at folk bør være obs hvis de skal på skitur.

– Nå har det vært fint vær på fredag, og vil være noenlunde fint tidligere på lørdag formiddag når folk flest faktisk drar ut på tur. Vi mener at snøskredfaren er såpass komplekse at vi anbefaler folk om å unngå skredterreng og alt over 30 grader. 

– Og været blir ikke stort bedre på søndag hvor det er meldt stor snøskredfare.

Nå er det jo vært fint vær i dag, og noenlunde formiddag. men snøskredfaren er såpass komplekse at vi anbefaler folk å ungå skredterreng og alt over 30 grader. Også utover lørdagen vil været bli dårligere, da tror jeg været vil gjøre sånn at folk er ute. 

Dersom du velger å bevege deg inn i snøskredterreng kan du aldri være sikker på å unngå skred. Du bør da alltid ta disse hensynene for å ferdes så trygt som mulig, ifølge Varsom.no.  

  • Lær deg å gjenkjenne skredproblemene og unngå steder der de finnes
  • Sørg for at alle i gruppen har sikkerhetsutstyr, at det virker, og at de kan bruke det.
  • Unngå ferdsel i, og ved terrengfeller
  • Gå aldri ut på skavler
  • Som en ekstra sikkerhet, gå alltid med avstand til hverandre. 
 

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.
Saken fortsetter under annonsen.