Flere utfordringer etter dataangrep på Nordland fylkeskommune - nå er det anmeldt

Angrepet på Nordland fylkeskommunes datasystemer er anmeldt til politiet og rapportert til Datatilsynet.

 – Så langt er det heldigvis ingen indikasjoner på det er hentet ut informasjon fra våre systemer, sier fylkesdirektør for finans og organisasjon Even Ediassen i en pressemelding. 

Angrepet har ført til at fylkeskommunen har vært nødt til å stenge ned en rekke administrative og faglige datasystemer, som er helt essensielle for driften. Fylkeskommunen jobber fortsatt med å løse situasjonen som har oppstått. De har også fått ekstern hjelp i arbeidet med å rydde opp.

Ediassen kan ikke nå gi noe klart svar på når man kan være operative.

– Tirsdag 4. januar vil kriseledelsen gjøre en vurdering av når de ulike systemene kan være oppe å gå igjen. Dette basert på hvor langt vi da er kommet i oppryddingen etter angrepet, sier han.

Rammer videregående skoler 

Som følge av nedstengingen av systemene, er også de videregående skolene og fagskolen rammet av angrepet. 

– Vi jobber nå med å finne alternative løsninger for pålogging på ulike digitale verktøy, og vil komme tilbake med nærmere informasjon til elever og ansatte, sier fylkesdirektør for utdanning og kompetanse Nina Ellingsen Høiskar. 

– Vi må være forberedt på at det vil være en del utfordringer ved oppstart. I tillegg skal som kjent videregående skole driftes på rødt nivå, som for noen skoler vil innebære delvis digital undervisning for å kunne ivareta smittevernskravene.  

Andre berørte

Tannklinikkene kan jobbe som normalt med pasienter. Dermed kan planlagt åpningstid i romjulen gjennomføres. Men det er en utfordring med betalingsløsningen. Pasientene vil få med seg faktura for betaling. Innkalling via sms-systemet fungerer heller ikke.

Kollektivtransport ved Reisnordland.no og billettsystem fungerer som normalt

Saken fortsetter under annonsen.
[annonse]
Nettsidene nfk.no er tatt ned, og erstattet med en enkel infoside, der man finner pressmeldinger, informasjon til ansatte og litt annet. Nordland fylkeskommunes FB-side fungerer som vanlig.

 

 

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.
Saken fortsetter under annonsen.