Alexander Skadberg kommer tilbake til Bodø med Mannen i Speilet. Foto: Mattis A. Falch

Før jul vant Alexander to høythengende Bodø-priser. Nå kommer han hjem med showet sitt.

– Jeg gleder meg sinnssykt!


Det ble noen dager utenom det vanlige for Alexander Skadberg sist han var hjemme i Bodø.

Først ble skuespilleren og foredragsholderen tildelt Terje Nilsens ærespris for sitt arbeid for psykisk helse. Så, dagen etter, ble han utnevnt til Bodø-ambassadør av ordfører Ida Pinnerød.

Nå kommer han tilbake med showet sitt, Mannen i speilet, for første gang etter å ha fått prisene.


ÅPNER OPP

– Sist jeg var i Bodø fikk jeg så mye heder som jeg aldri har fått før. Et ekte bevis på at åpenhet funker. Derfor blir det helt sinnssykt å komme hjem igjen med forestillingen min, sier Skadberg til Bodø Nu.

Han har tidligere stått med forestillingen i Stormen to ganger. Dette blir den klart mest spesielle, ifølge ham selv.

– Det blir første gang som ambassadør. Siden forrige gang tror jeg kanskje folk har fått litt mer forståelse av hvem jeg er og hva jeg står for. Jeg tror ikke folk helt har visst hvem jeg er før nå. Det skjedde definitivt noe etter at jeg mottok prisene, sier han.

Mannen i Speilet skildrer Skadbergs egen oppvekst i Bodø. Fra adopsjon i Colombia, gjennom oppvkesten i Rønvika og til ungdomsårene med overgrep, psykiske plager og rusmisbruk.

– Det er ei forestilling om ting som har skjedd og temaer man ikke snakker nok om. Dette er min måte å være åpen om vanskelige ting på, sier Skadberg.


ÅPENHET ER VIKTIG

Skadberg begynte arbeidet med forestillingen allerede i 2012. Den gang var målet at folk skulle høre hans historie.

– Og den har tydeligvis betydd noe for flere. At jeg skulle stå igjen med to priser på grunn av arbeidet mitt hadde jeg aldri kunnet drømt om da jeg startet, sier han.

– Er det bevis på at åpenhet om psykisk helse funker?

– Ja, det tror jeg. Og det føles veldig bra. Å både kunne gjøre en forskjell, og bli ambassadør for min egen hjemby, det rører meg. Jeg er henrykt, sier han.

Reaksjonene har heller ikke latt vente på seg:

– Like etter jeg vant prisen, dro jeg til Stavanger. Det var lang kø på flyplassen, og jeg sto i egne tanker mens jeg ventet på å gå gjennom sikkerhetskontrollen. Da kom det masse folk bort til meg og gratulerte. Det var definitivt mer oppstuss enn da jeg var med på 71 grader nord!

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.