Bildet er tatt i mai/juni 1945 ved Eikelund Spesialskole, som ble opprettet som leir for landsviksfanger ved freden i 1945. Opprinnelig bildetekst «nykomlinger». Foto: Finn Gulbrandsen/Hordaland fylkesarkiv

Forteller historien om tyskertøsene

Skrevet av pressemelding
12.05.2019 10:12 - OPPDATERT 12.05.2019 14:02

– Et unikt innblikk i en av de mest dramatiske kapitlene i nyere norsk historie.

Oppgjøret etter andre verdenskrig ble brutalt for de såkalte tyskertøsene, mens Norsk Hydro slapp tiltale for sitt økonomiske samarbeid med fienden.

Utstillingen som åpnet 8. mai på Norsk luftfartsmuseum forteller gripende historier om jenter og barn som gjennomgikk en livslang straff, en behandling som statsministeren ba om unnskyldning for i 2018. 

Norsk luftfartsmuseum og Luftforsvarets museum tar opp et vanskelig tema med «I seng med Fienden». Et tema som er relevant i lys av dagens situasjon med IS-barna, og som reflekterer over hendelsene etter andre verdenskrig.

– I utstillingen blir behandlingen av tyskertøsene satt opp mot hva som skjedde med Norsk Hydro, som sammen med tyske selskaper investerte i lettmetallproduksjon, som igjen ble brukt til å produsere tyske krigsfly. Til tross for at det var et lovverk som kunne brukes for å straffe en slik virksomhet, ble Hydro ikke tiltalt, og slapp dermed straff. Kvinnene ble derimot straffet av samfunnet, uten hjemmel i noen lov, heter det i en pressemelding.

– Gjennom sterke bilder og historier gir «I seng med fienden» et unikt innblikk i en av de mest dramatiske kapitlene i nyere norsk historie og den livslange straffen som forfulgte tyskerjentene, kan vi lese videre.

Utstillingen tar blant annet for seg historien til Else Huth som i 1944 var 22 år gammel da hun falt for den tyske soldaten Erich Gabler. Valget skulle få enorme konsekvenser for henne og familien i lang tid etter – hun opplevde både arrestasjon og å miste sitt norske statsborgerskap. Til og med barnebarna har fått ord som nazist kastet etter seg.

Utstillingen blir stående til og med 1. september.

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.