Driftsoperatør Bjørnar Strand med restene av to gulvtepper som havnet i maskinen. Ved siden ligger en ryggsekk som havnet i matavfallet i Harstad. Foto: Vikan

Fortviler over elendig sortering

Skrevet av Sindre Kolberg
06.11.2018 08:42

– En hel arbeidsdag i uka går med til å fjerne tekstiler og annet ikke-organisk avfall. Det er bortkastet kostbar tid.

Driftsoperatør Bjørnar Strand i Iris opplever ofte at klær, tau, små matter, ryggsekker og fotballer havner i matavfallet.

Hver dag må han stoppe produksjonen på kompostanlegget på Vikan for å fjerne både tekstiler og ulike elektriske artikler fra maskineriet.

 – Disse små gulvteppene brukte vi lang tid på få løs i maskinen. De hadde kilt seg skikkelig fast. Vi holdt på i mange timer før vi kunne starte opp igjen, sier Bjørnar og viser oss gårsdagens lille mareritt.

MISFORSTÅTT

På Vikan har Iris Nord-Norges største kompostanlegg. Her blir matavfall fra husholdninger og næringsliv i Salten, og for tiden Narvik og Harstad, forbehandlet før det blir lagt i ranker og gjort om til kompostjord. Hver innbygger leverte 68 kilo matavfall til Iris Salten i fjor.

Det blir til fantastisk kvalitetsjord som kan gi grobunn til fine plener og vakre blomster.

Men det er noen som har misforstått hva matavfall er, nemlig de få som putter klær, andre tekstiler og tauverk i matavfallet.

– Se her sier Strand og sukker i det et vogntog fra Narvik tipper avfallet i hallen. For midt i lasset dukker en diger ryggsekk opp.

 – Hvordan er dette mulig? Personen som kastet denne i matavfallet må jo ha vært 100 prosent klar over hva vedkommende gjør, sier Strand oppgitt.  

UMULIG Å LAGE JORD AV KLÆR

En og del uønsket avfall ligger i plastposer, men noe er faktisk pakket inn i bioposer, og derfor umulig å oppdage før det havner i maskinen.

– Det kan hende at noen tenker at tekstilene kan komposteres, men det er ikke mulig. De gir oss kun ekstraarbeid ved at de fester seg i alt av drivverk, og dermed forårsaker stans i produksjonen. En hel arbeidsdag i uka går med til å fjerne tekstiler og annet ikke-organisk avfall. Det er bortkastet kostbar tid, sier Strand.

Saken fortsetter under bildet.

Denne lampen er kastet i matavfallet i et anlegg under bakken i Bodø. Hadde den havnet i maskinen kunne den gjort stor skade, forteller Bjørnar Strand. Foto: Vikan

BEDRE KOMPOSTJORD

Iris Produksjon, som håndterer alt avfall som kommer inn til Vikan, har investert i en ny maskin som sørger for mekanisk forsortering av matavfallet.
  Med investeringen er daglig leder Harald W. Østbø trygg på at selskapet kommer til å lage et enda bedre sluttprodukt.

– I forbehandlingen får vi tatt ut plast og annen forurensing i matavfallet. Vi tilsetter vann i

prosessen, slik at det organiske avfallet kommer ut som en våt masse som ser ut som flytende betong. Dette blander vi med kvernet hageavfall, før det legges i store ranker for kompostering.
   – Vi ser allerede etter noen måneders drift at vi får ut et langt bedre produkt, men også at vi er mer sårbar ved at klær, tekstiler og tauverk setter seg fast i maskinen, sier Østbø.

Saken fortsetter under bildet.

– Jeg skjønner ikke hva som får folk til å kaste fotballer i matavfallet, sier en oppgitt Bjørnar Strand. Foto: Vikan

FORBEDRING

Nå håper både han og Bjørnar Strand at de få som sorterer feil gjør som de fleste husholdningene i Salten og kaster kun organisk avfall i matdunken.

Det vil sørge det for at Salten får bedre jord til å blomstre – både ute og inne. For det vokser ikke roser av gamle ryggsekker, tross alt.

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.