«Gammel vane trenger ikke være vond å vende»


Fyrverkeridebatt har etter hvert blitt en ekte, norsk nyttårstradisjon. Og debatten tiltar i styrke for hvert år som går. Hvert år slutter nye organisasjoner og fagmiljøer seg til kravet om et forbud mot privat oppskyting. År etter år viser målinger at et stort flertall i befolkningen ønsker det samme. Næringslivet tar naturligvis også ansvar: Flere butikkjeder som tidligere har tjent gode penger på fyrverkeri, som Bauhaus og Plantasjen, har valgt å tape omsetning og avvikle alt fyrverkerisalg av hensyn til dyr og miljø.

Vi skal ikke forby alt vi ikke liker, og privatpersoners bruk av fyrverkeri er allerede strengt regulert. Men den enes frihet slutter som kjent der den andres begynner, og altfor ofte er det en uskyldig tredjepart som rammes av skjebnesvangre feil og uhell. De sju av ti som ikke kjøper fyrverkeri, må jo selv leve med risikoen for å gå inn i skadestatistikken med alvorlige øye- og brannskader. Etter et år der tusenvis av ukrainske flyktninger på ubestemt tid har gjort Norge til sitt hjem, er det også et poeng at fyrverkeribruk gjenoppliver traumer hos mange mennesker som bærer med seg vonde opplevelser i bagasjen.

I tillegg er vettskremte familiedyr, husdyr på rømmen og ville dyr med panikkanfall med og betaler prisen for nyttårsmoroa vår.

Vi kan ikke være bevisstløse i møte med dette.

I Norge må du være voksen for å bruke fyrverkeri, men i norsk politikk er det langt mellom de voksne som har turt å ta i denne – unnskyld uttrykket – sprengbare debatten. Unntaket er Miljøpartiet De Grønne, som i fjor ble første og hittil eneste parti som har programfestet et nasjonalt forbud.

Bakgrunnen for landsmøtets vedtak var et initiativ fra Bodø MDG. Vi hadde lyktes i å få med oss bystyret på å utrede et generelt lokalt forbud, men måtte innse at manglende lovhjemmel gjorde det umulig.

Juridiske begrensninger trenger likevel ikke bety at kommunene ikke skal ta stilling. Kanskje er det på tide å tenke nytt rundt fellesfyrverkeri i kommunal regi. Felles oppskyting er fint hvis det gir mindre bruk av fyrverkeri totalt sett. Men er det grunn til å tro at det har den effekten? Hvis vi faktisk anerkjenner at all fyrverkeribruk bidrar til lidelse hos mennesker og dyr, bør vel kommunen gå foran som et godt eksempel og vise at det går an å feire på måter som tar mer hensyn til folk og fe?

Det er en diskusjon vi mener bystyret og resten av lokalsamfunnet bør ta i god tid før kommunen går i gang med planleggingen av neste nyttårsaften.

Heldigvis er det ikke sånn at en mer hensynsfull feiring er det samme som en kjedeligere feiring. Tvert imot: Andre byer har allerede gått foran med alt fra lasershow til fengslende lysinstillasjoner og biologisk nedbrytbare bobler. Hører dere, Bodø2024?

Eller hva med droneoppvisning? Det ville kledd den innovative flybyen og smartbyen Bodø som hånd i hanske.

Ingen kan med handa på hjertet mene at fyrverkeri er nødvendig for å markere fellesskap, samhold og tilhørighet i møte med et nytt år. Allerede i dag er kulturinnslag, fakkeltog og gode ord til ettertanke vel så viktige ingredienser i markeringene i Bodø, både i Rensåsen og ute i kommunedelene.

Kanskje er en liten porsjon nytenkning alt som skal til for å vise at vi virkelig mener det når vi ønsker hverandre et RIKTIG GODT, NYTT ÅR.

 

 

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.