Bodø/Glimt og Tromsø møtes til det tradisjonsrike "Slaget om Nord-Norge". Foto: Per-Inge Johnsen.

Bittert tap i "Slaget om Nord-Norge" på Aspmyra

Av Egil Rogstad
16.05.2018 16:43 - OPPDATERT 16.05.2018 20:54

Det ville seg ikke for Bodø/Glimt da erkerival Tromsø tok en sjelden 16. mai-seier på Aspmyra.

En 22 år lang rekke med 16. mai-kamper uten tap mot Tromsø tok slutt da Bodø/Glimt tapte 0-1 hjemme mot erkerivalen onsdag kveld. 

De helgule var høyt oppe etter overtidsseieren over Molde på søndag, men det var likevel Tromsø som tok styringen da landsdelens to beste lag møttes for å avgjøre "Slaget om Nord-Norge".

Tromsøs spissduo Runar Espejord og Mushaga jobbet utrettelig på topp og jaget bakromspasninger gjennom hele førsteomgang. 

Tre minutter før pause fikk de omsider uttelling da Runar Espejord kom seg løs i bakrommet og trillet inn 1-0 for gjestene fra nord. 

Hjemmelaget hevet seg betraktelig i andreomgang og fikk flere fete sjanser til å utligne. Både Ulrik Saltnes, Kristian Fardal Opseth og Trond Olsen kunne og burde ha satt ballen i mål, men det ville seg ikke for Glimt. 

Mot slutten av kampen fikk tromsøspillerne kampen inn i sitt spor med mange spillavbrudd og uthaling av tid, noe som førte til at det ble lagt til hele sju minutters tilleggstid. 

De sju minuttene var likevel ikke nok for Glimt, som til slutt måtte gå av banen uten scoring og med et svært bittert tap i bagasjen.

Live 

98. min: Opseth gjør et desperat forsøk fra 30 meters hold, men ballen treffer ikke mål og dommer blåser av kampen!

97. min: Glimt får corner helt på tampen av overtiden, men Ángel sender ballen svakt over dødlinja. 

93. min: Det er mange stopp i spillet og lite som skjer på overtiden. 

90. min: Det blir lagt til sju tilleggsminutter. 

89. min: Zinckernagel jobber knallhardt for å vinne ballen, og klarer også det. Dansken legger inn til Ángel, men spanjolen får ikke skikkelig klem på skuddet som spretter inn til keeper Kongshavn. 

85. min: Tromsøspillerne blir liggende nede på gressmatta etter hver eneste duell nå. 

83. min: Både Gamst Pedersen og Saltnes får tildelt gult kort etter en opphetet diskusjon. 

81. min: Isidoro med et nytt strøkent innlegg mot bakre stolpe, men Olsen må bare se ballen stryke panneluggen før den går ut over sidelinjen. 

80. min: Nå gjenstår det kun ti minutter av kampen og Glimt er nødt til å ta større risiko framover om det skal bli en scoring eller helst to. 

78. min: Innbytter Evjen viser fram finterepertoaret før han setter opp Opseth, men Tromsø får kontroll på ballen til slutt. 

72. min: Veteran Trond Olsen kommer inn for Amor Layouni. 

66. min: Håkon Evjen kommer inn for Thomas Drage. 

64. min: Det vil seg ikke for Glimt! Drage slår perfekt inn mot bakre stolpe der Opseth bare skal styre ballen i mål, men spissen treffer ballen feil, og forsøket fyker over!

63. min: Enorm Glimt-mulighet! Ut av det blå spretter ballen til en umarkert Saltnes ved straffemerket, men på mirakuløst vis får en Tromsø-spiller blokkert skuddforsøket!

52. min: Isidoro legger perfekt inn på bakre stolpe der Opseth kommer seg høyest, men headingen går like utenfor fra kort hold! Glimt er på hugget nå.

50. min: Opseth legger ballen igjen til Layouni, men svensken skyter også han langt utenfor. 

46. min: Jonassen forsøker seg rett etter pause, men ballen går håpløst langt utenfor. 

- Det er lett å se at Tromsø har en plan om lange baller i bakrom i denne kampen, og det var også slik scoringen til slutt kom. Glimt på sin side har virket energiløse og tamme. Hjemmelaget må opp flere hakk om det skal bli poeng i andreomgang. 

PAUSE

45. min: En Ángel i ubalanse gjør et siste forsøk på scoring før pause, men ballen går et par meter over målet fra 18 meters hold. 

43. min: Det er ingenting å si på at det er Tromsø som tar ledelsen. Gjestene fra nord har vært farlig frampå flere ganger og har hatt initiativet lenge før scoringen kom. 

42. min: MÅL! Og der rakner det for Glimt. Kent Are Antonsen finner Runar Espejord i bakrom med en strålende ball. Espejord tar ballen flott ned og triller Tromsø opp i ledelsen.

37. min: Så er det duket for storslegga til Martin Bjørnbak når Glimt får frispark, men keeper Kongshavn får vippet ballen til corner. 

36. min: Lasse Nilsen danser seg enkelt forbi Isidoro, men landsmann Ángel får ryddet opp med en god sklitakling i siste liten før skuddet kommer. 

33. min: Berntsen legger inn til Bakenga på bakre stolpe, men trønderen header et stykke utenfor målet selv om han får gå opp relativt upresset. 

30. min: Drage er nære ved å finne Opseth foran mål, men Tromsø får klarert ut til innkast. 

28. min: Tromsø er laget som virker å være nærmest scoring i øyeblikket. 

26. min: Tromsøs spissduo jager Glimts midtstoppere konstant, og et sleivete klareringsforsøk av Lode er nære ved å sprette Tromsøs vei, men Popovic får avverget. 

23. min: Espejord gjør en strålende jobb som oppspillspunkt og får sendt ballen gjennom til Bakenga, som forsøker å få ballen opp i lengste kryss fra skrå vinkel. Forsøket er slett ikke så verst, men Glimt slipper med skrekken. 

15. min: Nære på for Saltnes! Ballen spretter plutselig til en umarkert Saltnes, som brenner til. Ballen fyker via en forsvarsspiller og like utenfor stolpen. Corner for Glimt. 

12. min: Glimt får frispark midt på Tromsøs banehalvdel, men ballen går ufarlig utover sidelinjen etter Layounis forsøk på å legge inn i feltet. 

8. min: Jonassen vinner en corner for Glimt som Drage slår inn mot første stolpe. Ballen spretter frem og tilbake etter par ganger, men keeper Kongshavn får til slutt fanget den før noen Glimt-spillere får satt foten på den. 

6. min: Utenom Bakengas skudd har det ikke vært mye å melde om her i åpningsminuttene. 

2. min: Bakenga får vendt opp på Glimts straffemerke og skutt, men ballen fyker et godt stykke utenfor. 

1. min: Kristian Fardal Opseth sparker i gang kampen!

- Lagene er ute på banen og det er straks klart for avspark i "Slaget om Nord-Norge". 

Før kampen

Det er 16. mai, fotballens festdag i Norge, og det er i tradisjon tro klart for "Slaget om Nord-Norge", kampen der Bodø/Glimt og Tromsø skal avgjøre hvem som er Nord-Norges beste fotballag. 

Kun to poeng skiller rivalene på tabellen, og med seier i kveld vil Glimt passere "Gutan" på tabellen. Med andre ord er det langt mer enn bare ære og prestisje på spill. 

Glimt-veteran Trond Olsen er klar på at det er noe spesielt med 16. mai-kampene mot Tromsø.

- Det er den dagen alle har veldig fokus på kamp, og det er en spesiell atmosfære og stemning rundt stadion. De kampen har noe ekstra ved seg, sier Olsen til glimt.no

Han sier det gir en ekstra energi å spille når stemningen er god og setene er fulle. 

- Det er sånn vi ønsker å ha det hver helg, men nå er det sånn at 16. mai er en spesiell dag. Hvis vi i Bodø/Glimt leverer varene, så blir det ekstra bra, fortsetter han.

Lagoppstilling

Trener Kjetil Knutsen gjør to endringer på laget som slo Molde 2-1 på søndag. Trond Olsen tar plass på benken mens tidligere Tromsø-profil Thomas Drage får en etterlengtet sjanse fra start på venstrevingen. I mål gjør Zoran Popovic comeback etter at Ricardo Friedrich har voktet buret de siste seriekampene. 

Hele laget (4-3-3): 

Zoran Popovic - José Isidoro, Martin Bjørnbak, Marius Lode, Emil Jonassen - Philip Zinckernagel, José Ángel, Ulrik Saltnes - Amor Layouni, Kristian Fardal Opseth, Thomas Drage

Benken: Ricardo Friedrich, Håkon Evjen, Patrick Berg, Vegard Leikvoll Moberg, Trond Olsen, Geir André Herrem, Thomas Jacobsen

Tromsøs Glimt-kompleks

Glimt har vist stigende form de siste ukene etter først å ha hatt en bedrøvelig periode med fire tap på rad. Nå er derimot de helgule ubeseiret på fire kamper selv etter å ha møtt tøffe lag som Strømsgodset og Sarpsborg. Det hele toppet seg da Kristian Fardal Opseth stanget inn seiersmålet mot Molde fire minutter på overtid i helga. 

Tromsø har hatt en ganske motsatt formkurve der en god periode i starten av sesongen har blitt etterfulgt av en rekke tap. Senest på søndag ble det et smertelig 1-2-tap hjemme mot bunnlaget Lillestrøm. 

Kveldens hjemmelag har også et veldig godt grep om de tradisjonsrike 16.mai-kampene mot sin rival i nord. Ikke siden 1996 har Tromsø gått seirende av banen i et 16.mai-oppgjør mot Glimt. Likevel viste "Gutan" i fjor på 16. mai, da Glimt var i 1. divisjon, at de er å regne med også på denne datoen da selveste Rosenborg ble slått på eget gress i Trondheim. 

Bodø Nu følger kampen direkte fra kl. 18.00. 

 

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.