Min Side, og tegning av nye abonnement er for øyeblikket stengt grunnet teknisk vedlikehold. Ved spørsmål kontakt kundesupport.

Vågan Venstres og Nordland Venstres Anja Johansen.

"Gode velgere, vær velgere! Ikke vær hjemmesittere ved årets valg!"

Anja Johansen forteller om hvorfor Venstre har vært hennes parti siden hun la sin første stemmeseddel i valgurna som 18-åring.


Å stemme eller å ikke stemme….

Demokratiet vårt er resultatet av lang og seig kamp. Det kan ikke tas for gitt; folket må verne om folkestyret. Mange mennesker i verden lever uten reell ytringsfrihet og uten mulighet til å delta i frie valg. I flere stater, også nært oss, vokser antidemokratiske parti. Vi trenger heller ikke å gå veldig langt tilbake i eget lands historie for å komme til tida da bare de som jatta med herskerne kunne ytre seg. Sia da har utviklinga gått via rike menns stemmerett til stemmerett for alle myndige. Hvem kunne vel tenkt seg for 200 år sia at kvinner skulle bli juridiske subjekt? Og at barns mening skulle
tillegges betydning? I 2019 har vi alle ei rekke muligheter for å ytre oss, valgdebattene skjer på mange flater, partifloraen er rik. Likevel har hjemmesitterpartiet stor oppslutning; altfor mange stemmer ikke ved valg.

Jo lavere valgdeltakelsen er, desto svakere blir demokratiet. Vi risikerer å overlate beslutningene til et fåtall spesielt interesserte. Sånn vil ikke jeg ha det! Det ville være direkte antidemokratisk å innføre obligatorisk stemmegiving, så da framsnakker jeg heller det «å gjøre sin borgerplikt». Det perfekte partiet fins ikke, og alle sunne parti bør være i stadig utvikling. Man trenger ikke å sympatisere med alle punkt i et partis program for å støtte hovedtrekkene i politikken. Å stemme eller å ikke stemme…. Det blir et spørsmål om å delta i folkestyret, eller melde seg ut av det. Hver og en av oss må ta stilling til hvilken politisk retning vi ønsker styret av landet skal ta og hvilket parti vi er mest enige med.

Det skjer at folk sier «At du orker?!?» når de hører om tida vi folkevalgte bruker på politikk. Og hvorfor stiller jeg til valg for et parti som ser 2-tallet på meningsmålinger??? Jeg må da ha artigere saker å drive med? La meg forklare hvorfor Venstre sitter i ryggmargen på meg og hvorfor Venstre har vært mitt parti siden jeg la stemmeseddel i valgurna som 18-åring:

Venstres fundament er drømmen om frihet for alle, uten bindinger til særinteresser på den ene eller den andre fløyen.

Venstre er liberalt. Ikke som i «la kapitalismen løpe løpsk», men liberalt som i urokkelig for ytringsfrihet. Ideer og sannheter må brynes mot hverandre for å beholde sin gyldighet. Det mørkeste tankegodsets verste fiende er et fritt samfunn der ingen ideer står uimotsagt.

Venstres viktigste frihetsreform har vært, er og forblir en god skole. Gode lærere som gir alle unger, uansett bakgrunn, like muligheter er vårt beste verktøy for et likestilt kunnskapssamfunn. Derfor heier jeg både på at jeg må få flere lærerkolleger og på innføring av høyere krav til de som skal bli lærere.

«Vingle-Venstre» sier folk flirfullt. Vel, vel. De som vingler, finner nye veier. I Venstre er vi udogmatiske. Vi sier ikke nei til private barnehager eller andre private velferdstjenester av prinsipp. For brukerne av tjenesten er innholdet avgjørende. Vi i Venstre er for en skattefinansiert velferdsstat, og en del av kontrakten med borgerne går ut på å drive de offentlige tjenestene effektivt. Noen ganger gjøre vi det best ved å la private krefter slippe til.

Venstre vil redde kloden - fordi mi frihet slutter der di begynner. Akkurat nå er vi i ferd med å røve livsgrunnlaget fra de som kommer etter oss. Jeg vil ha grønt skifte raskt!

Nevnte jeg at Venstre har stått på i årevis for rusreformen som skal sørge for hjelp i stedet for straff? At vi har gulle god studentpolitikk, og er helt i front for politikk for psykisk helse? Og at vi har den beste gründerpolitikken?

I Venstre er vi reint generelt optimistiske. Vi er teknologioptimister, samarbeidsoptimister og distriktsoptimister. Vi tror på kunnskapsbasert politikkutvikling for et bedre samfunn for alle. Merkelig nok er det politikere som driver kos med misnøye og som vil trekke Norge ut av EØS-avtalen for tida trekker flest velgere i en landsdel som er fullstendig avhengig av at det blir flere nordlendinger og av at vi nordlendinger får solgt det vi produserer til verden. La oss heller stå
sammen i optimistisk tro på framtida for gullfylket Nordland og landsdelen for øvrig. La oss jobbe sammen for mer samarbeid med Europa og verden for øvrig, ikke mindre. La oss slåss sammen for det nasjonale og langsiktig strategisk smarte trekket det vil være å få Nord-Norge-banen ned fra tåkepraten og på skinner. Gode velgere, vær velgere! Ikke vær hjemmesittere ved årets valg! Les partiprogram, ta valgomat-tester, kjør debatt rundt kjøkken- og kafébord. Stemmegivinga til kommune- og fylkestingsvalget er i gang. Godt valg!

Anja Johansen,

ordførerkandidat for Vågan Venstre, andrekandidat for Nordland Venstre og helt
klart distriktsoptimist

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.