Tidligere kunnskapsminister Guri Melby (V). Foto: Lise Åserud/NTB

Guri Melby gikk hardt ut mot Bodø kommune i fjor: – Nå har vi fasiten, og det er akkurat det som har skjedd

Tidligere kunnskapsminister med stikk til Bodø kommune.

Debatten om skolemat i Bodøskolen har vært en heftig affære. Hverken lærere, rektorer eller foreldre er for å bruke millionbeløp på skolemat, men likevel blir det skolemat til høsten.

Bystyreflertallet bestemte seg for å bruke penger på skolemat til tiendeklassingene i Bodø fra kommende skoleår.

Alle tiendeklassingene skal få gratis skolemat tre dager i uka. Det koster Bodø kommune 2 millioner kroner i år og 4 millioner kroner neste år. Det mener flertallet i bystyret, Ap, SV, MDG, Sp og KrF er vel brukte penger.

Venstreleder Guri Melby har tydd til Facebook for å vise sin misnøye med konklusjonen til kommunen.

– Ap-styrte Bodø kommune vil innføre skolemat mot foreldres og skolenes vilje, samtidig som det må kuttes i lærerstillinger, skriver hun.

Gikk hardt ut mot Bodø kommune

Hun deltok også i Politisk kvarter på NRK for å prate om sin mening rundt prioriteringene til kommunen. Videre skriver Melby på sin Facebook-profil at Venstre ikke er imot skolemat, men:

– Når budsjettet skal vedtas og man må velge mellom lærere eller skolemat, så velger vi lærere. I Bodø må de nå kutte i lærer-stillinger. Det opprører folk, mener hun.

Under partilederdebatten i Bodø i 2021 uttalte Melby seg om skolepolitikken i Bodø, der hun pekte på Bodø kommune som et skrekkeksempel, da med tanke på skolematordningen.

Der fikk hun også motsvar fra ordfører Ida Pinnerød (Ap) som uttalte til NRK:

[annonse]
–Det er ganske drøyt. Det er en så grov forenkling at jeg er sjokkert over at en statsråd i det hele tatt kan si noe slikt.

– Nå har vi fasiten

I sitt Facebookinnlegg skriver Melby videre:

– I partilederdebatten i fjor ble ordføreren fra Ap sjokkert da jeg brukte Bodø som eksempel på en kommune som ikke prioriterer lærere i skolen. Nå har vi fasiten, og det er akkurat det som har skjedd, skriver hun og fortsetter:

– 6 - 7 prosent av barneskoleelevene har ikke med matpakke hver dag. Disse må få selvfølgelig få et tilbud. Men det går også utover nettopp disse - ofte ekstra utsatte elevene - når Ap tar pengene som skulle gått til en ekstra lærerressurs, til en spesialpedagog eller miljøarbeider, og bruker dem på gratis skiver til alle i stedet.

– Lav pris å betale for bedre helse

Pinnerød, sier til NRK at en av de største utfordringene vi står overfor i Norge er forskjeller i helse.

– Og mat i skolen er i utgangspunktet en ganske lav pris å betale for bedre folkehelse. Mange land, flere norske kommuner og Nordland fylkeskommune har hatt dette i mange år, med gode resultater. Det er ikke et «enten lærer eller mat» her, sier hun.

Videre påpeker hun at når skolene må ta kutt, så handler det også om at det blir færre unge, og at man de siste årene har fått private skoler som fører til at penger flyttes fra kommunens skoler til private.

– Og det er noe vi også må forholde oss til i Bodø kommune.

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.