En hel haug med nordmenn er i korona-karantene. Det later imidlertid mange til å ikke bry seg om, skriver journalist Sondre Skjelvik. Foto: Flickr

Hamstrende fjols, hytteturister uten vett og ungdommer på fylla. Hvor naive og dumme er vi egentlig?

Det burde ikke være tvil om at koronaviruset er noe vi alle må ta på alvor. Hvorfor blåser vi likevel i alle advarsler? spør journalist Sondre Skjelvik.

La oss spole tiden tilbake noen uker. 

I slutten av desember meldte Kina til Verdens Helseorganisasjon at de hadde et problem med et ukjent, nytt virus som skapte influensalignende symptomer.

Alt startet i Wuhan, men det ble fort avdekket at viruset spredde seg raskt både i og utenfor byen. 

 

«FRYKT IKKE KORONA»

For mitt vedkommende fikk jeg førstehånds informasjon om hvordan det var å oppholde seg i Kina under utbruddet. Lillebroren min, Tobias Skjelvik, studerte da i Bejing. Han fortalte om surrealistiske scener der veier, skoler og butikker ble stengt. 

Folk ble isolert i byer de ikke tilhørte, og han var bekymret for hvordan han skulle komme seg ut av landet. 

Hjemme i Norge ble det hele tatt med knusende ro. Den første saken Bodø Nu skrev om en stakkars bodøværing i Kina fikk lite oppmerksomhet. 

Jeg undret meg over hvorfor det var så lite interesse for dette, men de fleste regnet vel med at korona ikke kommer til oss. Det blir aldri slik i flotte Norge.

Saken fortsetter under annonsen.
[annonse]
Korona gjelder bare andre land, liksom.

Til og med ekspertene gikk ut og advarte mot at vi skulle overdramatisere situasjonen. 

Ørjan Olsvik, professor i medisinsk mikrobiologi ved UiT, skrev så sent som i 24. februar ytringen med følgende tittel:

«Frykt ikke korona»

Han avsluttet ytringen med følgende konklusjon: 

– Å rope «ulv» i utid kan være et problem den dagen ulven virkelig kommer. Vi kan spare oss for frykten også denne gangen, både på verdens børser og som privatpersoner. De fleste vet også at unødig frykt sjelden er helsebringende.

 

NÅ ER ALVORET HER

Siden Olsviks innlegg har det gått noen dager. Nå har til og med han endret mening. På Dagsrevyen tidlig denne uken ble han introdusert som Norges fremste ekspert på virus og epidemier før han ytret stor misnøye med hvordan regjeringen ikke gjør nok for å få bukt på utfordringene. 

Nå har Olsvik fått det som han vil, og regjeringen har gjort store grep. 

Skoler og barnehager er stengt. Frisører og barer er stengt. Drøssevis av folk er satt i karantene. 

For å ikke lage en alt for lange liste velger jeg å stoppe der. Men det burde være nok til at folk forstår alvoret. 

Men det virker ikke som det er nok. Folk fortsetter å dra på hytta. Fortsetter å stå i kø. Fortsetter å bryte karantenen. 

Uansett hvilket parti du stemmer på var det ingen tvil om at Erna Solberg, vår folkevalgte statsminister, var ganske tydelig da hun talte til folket:

– Scenarioene viser at flere mennesker vil dø av coronaviruset i Norge.

Hun mante til en felles dugnad med krystallklar stemme: 

– Det skal vi gjøre i solidaritet med eldre, kronisk syke og andre som er spesielt utsatte for å utvikle alvorlig sykdom. Vi må beskytte oss selv for å beskytte andre.

Korona er i Norge. Alvoret er her. Og det burde være klinkende klart. 

 

DET ER IKKE GREIT AT DU DRITER I TILTAKENE

Saken fortsetter under annonsen.
[annonse]
Men, til tross for alt jeg har ramset opp, er det altså folk som nekter å forstå. Nekter å lytte. Nekter å gjøre det som skal til for at vi flater ut kurven og potensielt redder menneskeliv. 

Historier om folk som ikke bryr seg om karantenereglene er blitt hverdagskost. Folk i kassa på Coopen diskuterer temaet som om det er snakk om å løpe over veien på rød mann: 

«Det er bare denne gangen, og jeg er jo uansett bare her en kort stund»

Nei, det er ikke greit å bryte karantenen for å handle varer midt i tidenes hamstrefest. 

Og apropos hamstring. Alle, til og med dagligvarebutikkene som tjener på at folk handler, har advart mot hamstring. Hva svarer den norske befolkning med?

Hamstring til den store gullmedalje. 

Legene fortviler over at enorme grupper med hamstrende fjols hoster og harker på hverandre i køen. Men det virker ikke som det betyr noe.

Forstår dere ikke at dette er dumt? Forstår dere ikke at dette er alvorlig? 

Og til tross for at det er nok varer i de norske hyllene, velger altså folk å dra på svenskehandel for å stå i lange køer. Har dere ikke fått med dere noe? Vi skal unngå store folkemengder. Det er derfor alt av arrangementer blir avlyst, som medfører at hotellnæringen, restauranter, musikere osv taper enorme summer. 

Ta dette på alvor! 

Så til dere som måtte tro at dette er en ferie. Nei, dette er ikke en ferie. Dette er alt annet enn en ferie. Du skal ikke dra på hytta for å drikke vin og kose deg. Du skal holde deg hjemme - slik at de små kommunene får ha sine ressurser i fred. 

Det er ikke greit at bare DU drar på hytta. Det er ikke greit at noen drar på hytta. 

Om du tror at dette ikke gjelder deg, må du slutte å tro på din egen dømmekraft.

Dette gjelder alle. 

Har dere ikke forstått at dette er alvorlig gjør dere neppe det nå heller. Men det burde dere. 

Ta dette på alvor.

Om ikke for din egen del, så for de svake gruppene sin del.

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.