Den 20. februar i år avsluttet Torgeir Djønne Lian sitt liv, på en klinikk i Sveits, 24 år gammel.

– Han var glad i livet, men ønsket ikke lenger å leve det livet som sykdommen førte til

DEBATT: Thoralf Lian skriver om beslutningen som sønnen Torgeir tok, om å avslutte sitt liv på en klinikk i Sveits. Om støtten og respekten man som foreldre hadde for sønnens valg. Og om håpet om at norske myndigheter skal gi mennesker muligheten til på en verdig måte å bestemme over eget liv.

I dag er det 6 måneder siden vår kjære sønn, Torgeir, valgte å avslutte sitt liv på en klinikk i Basel, Sveits. Dette var en modig beslutning tatt av en klok og reflektert ung mann. På grunn av sin sykdom ble han over de siste årene betydelig dårligere, og mistet flere og flere funksjoner som vi andre tar for gitt, som det å spise, gå og snakke. Han var glad i livet, men ønsket ikke lenger å leve det livet som sykdommen førte til.

Når vi som foreldre får beskjed om at han har tatt en slik beslutning, gjør vi et valg om å støtte han og følge han på denne siste reisen. Vi hadde så stor respekt og forståelse for det valget han hadde tatt at noe annet var utenkelig. Det har vært en ekstremt stor belastning å forberede, planlegge og ikke minst gjennomføre en slik reise. Det skal ikke være slik at man skal følge sitt eget barn på dette. Samtidig føler vi oss heldige som fikk tid og mulighet til å være tilstede, skape fine minner og verdsette tiden sammen med han på en helt unik måte.

Torgeir ønsket å være åpen rundt valget han hadde tatt, og det gjorde at familie og venner fikk anledning til å ta farvel med han på en fin og respektfull måte. Det ble holdt avskjedsfest med både latter og gråt, og minnet hans ble udødeliggjort i en avskjedsgave hvor en stjerne ble oppkalt etter han. Vi savner han og tenker på han hver dag, men samtidig er vi takknemlig for at Sveits har et lovverk som gjorde dette mulig. 

Et stort flertall i befolkningen er positive til legalisering av aktiv dødshjelp i Norge, men det er et kontroversielt tema som politikere ikke våger å løfte frem. For de det gjelder er det snakk om verdighet og det å bestemme over eget liv. Når vi ser hvilke dokumentasjonskrav klinikken i Sveits krevde for å gi ”Grønt Lys” for vår Torgeir, mener vi dette er noe som også bør tillates i Norge.

Vi tenner et lys for Torgeir i dag.

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.
Saken fortsetter under annonsen.