Har Glimt for alvor stukket fra TIL i slaget om å være best i nord?

Vi i nord har to håp i Eliteserien 2021 og begge rapporterer om godt forhåndssalg av billetter, men er der blitt en forskjell.

KOMMENTAR: Glimt ble landsdelens første seriemester i norsk fotballs gjeveste divisjon. Vi ventet i 118 år på den begivenheten! TIL kom tilbake til Eliteserien på første forsøk.

Kan de utfordre Glimt? 

Nå settes Glimt på en alvorlig prøve, kan de klare det umulige å forsvare en slik prestasjon? Er Bodø klar på hva det krever og de upopulære avgjørelsene som må taes fordi det er en del av toppfotballen. Suksess fra lag ned i næringskjeden fører som regel til press på de beste spillerne. Glimts lønnsnivå er (og må være) milevis unna Milan, Watford og AZ Alkmaar. Men salget av Hauge, Zinkernagel og Evjen ga viktige inntekter.

De stod i mot da Crotone og Kayserispor ville ha Kasper Junker for opp mot 25 millioner. Kontraktene var for løs, likviditeten særlig i Tyrkia var tvilsom. De sa nei under voldsom kritikk fra Junker og agenten. De sa nei til fem millioner for stortalentet Sebastian Tounekti. Der er mer å hente lenger frem. De beholdt også ryggraden som Nikita Khaykin, Lode, Berg, Bjørkan, Saltnes, Solbakken, Konradsen, Boniface, Brunstad Fet og Vegard Moberg.

Dette krever kompetanse, mot og selvtillit. Skal landsdelens lag klare seg økonomisk må de utvikle spillere og selge til riktig pris. Skal de lykkes i å få spillere med potensiale for salg må de utvikle og slippe videre, men aldri fordi noen presser dem. De bestod en kraftig test. I en klubb et det klubben som bestemmer . Sånn må det være. Hverken kjøper, spilleren selv, agenter, media eller familie til spillere kan ha siste ordet.

Glimt styrker seg på viktige områder.

Fotball i 2021 på dette nivået handler om spillerutvikling, spillerlogistikk, kommunikasjon, anlegg. Glimt har ni ansatte på akademiet og får frem en rekke spillere fra hele landsdelen. Unge spillere vil til Glimt . De har åtte spillere i stallen under 20 år.

De har skjønt at Nordland har for få folk til å få frem et elitelag i fotball uten tilførsel utenfra. Uten å miste identitet må de forsterke smart utenfra. Stallen kommer fra ni nasjoner. De har vist at de har det nettverket som skal til for å kjøpe kvalitet og potensialer billig. De må beherske spillerlogistikk og spillerutvikling bedre enn de med penger.

Du må være likt, du må være elsket. Du må treffe folkesjela til ditt publikum og skape omdømme i omverden. Da må klubben være god i sosiale medier, kunne møte media, du må ha egen TV- kanal og du må fortelle de gode historier . Hjemmesiden og alt annet der Glimt er må vise toppidrett, profesjonalitet og de gode historier .

Den lynraske Axel Lindahl fra Degerfors kan bli årets høyrekant. Søt er han også, det er match og det lekkes på Tinder! Det er 2021. Hugo Vetlesen kom fra Stabæk ifjor høst fordi han passer Glimts 4-3-3 og kan bekle en rolle. Det er logistikk. Nå styrker Glimt logistikken med enda en mann, Robert Hauge ex Brann og Start, som får hovedansvar for logistikken.

[annonse]
Som Ståle Solbakken sa forleden om fotballen nå: før hadde en hoved trener kanskje med seg en hjelpetrener på deltid og en keepertrener på fritid. Nå er alle på heltid pluss kostholdsekspert, helsepersonell, analysefolk, spillerlogistikkansvarlig, relasjonsansvarlig, ansvar for sosiale miljø og reiser etc.

Aspmyra må utvikles og ta minimum 8000. Du blir ikke lenge i Europa om du må spille alle kampene borte. Her må kommune, næringsliv og salgsinntekter fra spillersalg sørge for dette . Det er helt nødvendig og det gjøres nå.

TIL fremstår noe annerledes

Hjemmesiden er mindre profesjonell og er en blanding av toppfotball og breddeidrett. Opphold i OBOS- ligaen og dårlig økonomi setter sine spor. Men der var Glimt i 2017, så ble de nummer 11 i 2018, nummer 2 i 19 og gull i 2020. TIL er cupmester to ganger, tre gang sølv i serien, spilt mer i Europa enn Glimt og gjort store salg tidligere. Klart de kan løfte seg.

Men veien helt opp er blitt lenger, fansen er blitt færre og omdømme lokalt mer så som så. Kan de også ha mistet kontakten med hva som kreves. Klarer de å mobilisere sponsorer og Tromsø til et konkurransedyktig budsjett for kompetanse og bredde i apparatet rundt laget og har de nettverket og teften for gode kjøp ?


Vi trenger TIL ved siden av Glimt. Vi vet at i fotball kan ting snu også ved tilfeldigheter og maks uflaks. Det er i overskuelig fremtid bare TIL og Glimt fra nord med kapasitet til dette nivået. Selv om vi der ute alltid har en drøm for våre egne lag. Fotballen er avhengig av oss også. Men vit at tross drømmer for egne lag , så heier vi i nord på landsdelens beste lag i tillegg!

TIL har en utenlandsk spiller. Ropet om mer lokalt ser ut til å ha større gjenklang i Tromsø enn i Bodø. Det er ikke et rop om toppidrett og underholdning, men om identitet og kameratskap. Ingenting er bedre enn om en spiller fra Tromsø, Skjervøy eller Harstad lykkes i TIL. Men ingen vil lenger nå toppen basert på kun lokale spillere. Ingen blir best i England bare med egne spillere selv i store byer som London, Liverpool og Manchester . Du kan knapt vinne Premier League med bare engelskmenn på laget. Til det er verdens mest populære idrett for global .

TIL har en bra stamme. Det er godt utgangspunkt. TIL har tapt overgangskamper i sitt hjemmemarked til Glimt, flere unge har også flydd forbi både Bodø og Oslo på vei ut til storklubber . Men det produseres fortsatt godt og i stallen er det seks under 20 år og den yngste er bare 16. Nå gjelder det å få dem helt opp og i produksjon for eget A-lag før de selges videre.

TIL fikk ikke Gamsten eller Aasen, kanskje kan Gamsten gjøre annen jobb for klubben. TIL må ikke slippe kompetanse, erfaring og nettverk fra toppnivå fra seg . På neste internasjonale deadline - day skal forhåpentligvis fokus også være mot Tromsø . Det et som regel et godt tegn.

Vi heier på nord!

Rolf Olsen driver eget konsulentselskap, Rolf Olsen Consulting. Han har vært trener i Landsås, HIL, Skarp og TIL. Styreleder i både HIL og Landsås, sportslig leder i Skarp. Bor i Harstad, men har to jobbopphold á fire år i Tromsø .

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.