Fra strandrydding på Landegode i fjor. Foto: Siv Sivertsen

Har tatt i mot 450 tonn strandsøppel: – Nå vil vi slå rekorden

Skrevet av Espen Bless Stenberg
22.04.2021 09:15

– Saltenværingene er rå på strandrydding, men det er fortsatt mye avfall langs kysten som må ryddes. Gjør du litt, gjør Iris resten.

Det er oppfordringen fra kommunikasjonsansvarlig Arnt E. Pedersen i selskapet. For nå sparker Iris i gang årets utgave av Aksjon Reine Strender. 
  De ti siste årene har Iris tatt imot hele 450 tonn med marint avfall fra ivrige ryddere i Salten. 
 – I fjor fikk vi inn nesten 70 tonn, corona til tross - skal vi ikke bare strekke oss etter det samme i år. Det ville vært utrolig artig om vi kunne slå rekorden fra 2017 da vi fikk inn 75.000 kilo marint avfall fra Salten og 10.000 kilo fra Værøy, sier Pedersen. 

Mange deltar

Det er i år 11. gang Iris organiserer og koordinerer strandrydding i Salten.
– Vi fortsetter aksjonen med samme styrke som tidligere år. Det gjør vi fordi vi vet at det er mye marint avfall der ute, og at det er mange i Salten som ønsker å gjøre en innsats i sitt nærmiljø. Vårt mål er å gjøre det enkelt å bli en strandrydder, sier Pedersen

Sekker

– Strandrydde-sekker får du utlevert på alle våre miljøtorg. Når ryddejobben er gjort, plasserer du sekkene ved nærmeste kjørbare vei. Etterpå går du inn på hjemmesiden vår, irissalten.no, og klikker på fanen “Reine strender”. Her vil du finne en fullstendig oversikt over hva og hvor det er ryddet, og en egen knapp hvor du melder fra når du er ferdig. 

Pedersen sier at man må ta kontakt med Iris for å avtale henting av avfall. Spesielt dersom det er vanskelig tilgjengelig. 
– Skal du rydde i områder som ikke ligger ved kjørbar vei, er det viktig å ta kontakt med vårt kundesenter før du starter, slik at vi kan får avtalt henting av avfallet.
  Iris har i mange år samarbeidet med Bodø havn og Fjordlast, som har bistått med henting av avfall på øyer og holmer i store deler av Salten. Det vil de gjøre også i år.

Årets strandrydder

Den gjeve prisen “Årets Strandrydder” går til noen som har gjort en ekstra innsats for å fjerne marint avfall fra strender, øyer og holmer i Salten Prisen blir delt ut i slutten av september og er på 10.000 kroner.  
– Det ikke nødvendigvis de som har ryddet mest som vinner den gjeve tittelen, vi legger også andre kriterier til grunn - for eksempel engasjement i nærmiljøet, originalitet, kreativitet og rydding over mange år, for å nevne noe. Vi vil gjerne ha tips på personer, organisasjoner, velforeninger, skoleklasser eller andre som fortjener denne utmerkelsen.  I fjor ble det ekteparet Nils Thommesen og Eva Haugsnes på Bliksvær som ble kåret til Årets strandrydder. De har ryddet marint avfall ute i havgapet i 17 år, og fylt mer enn fem vogntoglass med avfall fra havet. Det er en imponerende innsats!

Fotopriser

I tillegg til Årets Strandrydder skal vi Iris også dele ut tre fotopriser hver på 3000 kroner når sesongen er over.  
 – Vi kårer vinnere i tre kategorier; blinkskuddet, barn som rydder og rareste funn. Den enkleste måten å bli med i konkurransen på, er å legge bildene på Instagram med #irissalten. Hvis du ikke er på Instagram kan de også sendes inn via vår facebookside eller på e-post til [email protected] 
  Vi lager hvert år et album på Facebook hvor vi fortløpende presenterer bildene som kommer inn til oss. 

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.