Heimevernet om lysrakett-hendelse ved Rv. 80: –⁠ Understreker viktigheten av å trene på utstyret

Over 700 soldater deltok i «Øvelse Salten», en øvelse som fikk uønsket oppmerksomhet da en lysrakett havnet på avveie.


Som AN har omtalt havnet lysraketten svært nært biltrafikk inntil Riksvei 80 ved Sagelva.

Heimevernet innrømmer selv at det var en alvorlig episode, og varsler at de vil følge den opp på flere måter inkludert en rutinemessig kartlegging av hendelsesforløpet som grunnlag for en rapport som oversendes Heimevernsstaben.

Viktig læring

Men de understreker også at episoden viser viktigheten av at soldatene får trent med det utstyret de er satt opp med.

– Det at soldatene får tid til å trene og forberede seg til de oppgavene de skal løse, er utrolig viktig, spesielt når det er så mange soldater involvert, sier Oberstløytnant Finn Ola Helleberg, sjef for HV-14.

Han er fornøyd med hvordan øvelsen ble gjennomført utover selve episoden. Øvelsen fant sted i hele Salten-regionen fra torsdag 16. mars til søndag 26. mars og involverte over 700 soldater som trente i kaldt vær. 

– Jeg er imponert over innsatsen som ble lagt ned under øvelsen, og ikke minst motivasjonen og forsvarsviljen blant soldatene. Tilbakemeldingene fra deltakerne er de føler det er meningsfylt å å være på årlig trening og få trene på militære ferdigheter, sier Helleberg.

Foto fra øvelsen. Foto: Per Inge Johnsen / HV 14

– Spesielt å sove i minus 15

Troppsjef fenrik Lars Erik Gullerud (46), som jobber til daglig som teamleder på teknisk avdeling i Signal Bredbånd og har vært i Heimevernet siden 2001, var også godt fornøyd med øvelsen og påpekte noen utfordringer og mestring under øvelsen.

– Til tross for at det har vært kaldt under øvelsen, har soldatene opplevd mestring. Det er spesielt å sove i telt i -15 grader med resten av laget, vi har hatt fokus på samhold i avdelingen siden det under pandemien og landsskytterstevnet var vanskelig å få til den gode soldatfølelsen fordi soldatene sov hjemme og ikke var sammen hele døgnet kunne vi ikke ha like mye fokus under de treningene, sier Lars Erik Gullerud.

 

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.