DET SISTE BILDET: "Innerst inne visste kanskje Knut Magne at dette ble hans siste opptreden. Takk for at den ble på Utheim, i din hjemby, i byen hvor alt startet. Og sluttet." Bildet er tatt på Utheim lørdag 26. oktober 2019, hans siste opptreden. Foto: Morten Inge Jensen

Her er det siste konsertbildet fra Utheim: Hvil i fred, Knut Magne

Æ Breinn Mett Lys I Bægge Einann, sang Knut Magne Myrland på Utheim i oktober 2019. Det ble hans siste konsert.

Undertegnede var så heldig å få være til stede på den siste konserten Knut Magne Myrland gjorde i sitt liv. Det var på Utheim i Harstad, en oktobernatt i 2019. En fantastisk og rørende stund. KM Myrland var preget av sykdommen. Til og fra scenen, måtte han støttes opp av sitt crew. Men KM Myrland sto han av på scenen og ga alt, som alltid.

En mann av folket

Hans tidligere manager og venn Jan Erik «Guffen» Severinsen beskriver den siste konserten som fantastisk. «Stemningen var elektrisk. Alle kunne sangene til K.M.» sier han. Folk strømmet til i hopetall denne kvelden. Det var så trangt og svett på Utheim denne kvelden at man nesten ikke kunne holde et ølglass inntil kroppen. Et par tilløp til slåsskamper hører med på en slik kveld. Én rett foran scenen, og én ved den bratte trappa ned til første etasje. Et par karer ramlet ned der. Men de var straks tilbake i baren.

Knut Magne var en mann av folket. «Det va vinterstid i Harstad, nerri sentrum der kor drosjen står gikk æ rundt å rusla og tenkte over mine kår» heter det i Bleika sannhet. En mann som har vært gjennom mye og levd et liv, som han beskriver i låten «Æ Breinn Mett Lys I Bægge Einann.» KM Myrland ble født 23. mars 1948 i Harstad, og døde 24. april 2021. Han var opprinnelig sjømann, men ble invalidisert etter en eksplosjonsulykke i Houston i USA på begynnelsen av 1970-tallet. Han slo gjennom i 1976 med sine samfunnsengasjerte tekster og karakteristiske dype stemme på debutalbumet Isbål. Siden den gang er han blitt for en helt å regne, spesielt blant arbeidsfolk og folk som jobber på sjøen på strekningen Bergen til Kirkenes. Mange coverlåter har det blitt, men hans tekster er unike nordnorske.


Byen hvor alt startet. Og sluttet

Fra 1997 spilte han med bandet Vante folk, musikere i det absolutte toppsjiktet i Norge. På Utheim den kvelden i oktober hadde Myrland med seg musikere som Øyvind Nilsen (utdannet ved Nordnorsk Musikkonservatorium), Tore Morten Andreassen (dosent i elgitar ved musikkonservatoriet på Universitetet i Tromsø) og Steinar Krogstad, som har spilt med nesten alt som kan krype og gå i norsk musikkliv, blant annet Stage Dolls og Sambandet. Men ingen av dem kunne ta fra Knut Magne prestasjonen. For en kveld!

Myrland bodde på Mørkved i Bodø i mange år før sin død. I ettertid kan alle som var på Utheim denne fuktige oktoberkvelden være sjeleglade for at vi gikk. Vi klappet Knut Magne på skuldra, der han ble støttet ut. Han tørket sin svette. Han drakk sin siste øl. Innerst inne visste kanskje Knut Magne at dette ble hans siste opptreden. Takk for at den ble på Utheim, i din hjemby, i byen hvor alt startet. Og sluttet.

Hvil i fred, Knut Magne Myrland.

Æ sa ”æ e tørr”, så han kjøpte mæ ei øl

Han nikka mot gitaren og sa ”Det e vel et hardt liv?”

”Ja, nån ganga føle æ mæ så et knekt siv”

[annonse]
Av: Morten Inge Jensen, sjefredaktør iHarstad.no.

 

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.