Hurtigruten skal kun seile Bodø - Kirkenes - Bodø fremover. Foto: Maximilian Schwartz/Hurtigruten

Hurtigruten skal seile fra Bodø fremover

Skrevet av Roger Marthinsen
12.10.2020 15:21 - OPPDATERT 12.10.2020 19:02

Kutter seilingene sørover i landet.

Om noen dager går Hurtigruten tilbake til kun å seile strekningen Bodø-Kirkenes. Fra henholdsvis 24. og 27. oktober vil skipene betjene strekningen Bodø-Kirkenes-Bodø.

Ordningen vil gjelde inntil noe annet er bestemt.

Årsaken er covid-19-effekten, som har rammet selskapet knallhardt. Koronapandemien og reiserestriksjonene har tatt bort store deler av inntektsgrunnlaget, og siden begynnelsen av oktober har rederiet derfor seilt med kun to skip på strekningen Bergen-Kirkenes-Bergen. Om noen dager blir altså det som har blitt kalt verdens vakreste sjøreise, kraftig forkortet.

Hurtigruten innstilte seilingene i vår, etter korona-utbruddet og nedstengingen av Norge. I sommer ble imidlertid ruteturene gjenopptatt, og for mange langs Helgelandskysten var det et gledelig gjensyn da Hurtigruteskipene igjen hadde sin daglige passering.

I oktober ble imidlertid antallet skip redusert til to, og om halvannen uke kuttes altså alle seilinger fra Bodø og sørover. Dette skjer etter at samferdselsdepartementet i dag har bedt Hurtigruten om at de to skipene i drift på kystruten fremover skal seile strekningen Bodø-Kirkenes-Bodø.

Samferdselsminister Knut Arild Hareide beklager det som nå skjer. 

– Hurtigruten er viktig for lokalsamfunnene langs kysten, spesielt lengst nord i landet. Dette er ikke ønskelig for noen parter, og jeg skulle gjerne sett at vi kunne fortsette med normal drift på kystruten med daglige havneanløp mellom Bergen og Kirkenes. Dessverre har vi nå en utfordrende situasjon som gjør det nødvendig med endringer i ruten. Vi har valgt å prioritere områdene med begrensede alternativer for transport av gods og distansepassasjerer, og sikre hyppigere anløp ved de nordligste havnene, sier Hareide.

– Mange er opptatt av Kystruten, og jeg har fått mange innspill om utfordringer knyttet til at driften er redusert på grunn av Covid19. Nord-Norge, og da særlig nord for Bodø, er spesielt avhengig av Kystruten for frakt av både passasjerer og gods. Sesongen vi nå går inn i, med fare for vinterstengte veier, gir økt behov for at sjøveien er et reelt alternativ, og vi har derfor konkludert med at det er viktig med økt tilbud på Kystruten i nord, uttaler Hareide.

 

[annonse]

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.