Marthe Tverbakk Tjærandsen og Anders Espolin Johnson møtte næringsministeren for å fortelle om MinMemoria. Foto: Sondre Skjelvik

– Hver uke savnet søsteren min mor, men MinMemoria gjorde det mulig å være mer delaktig i livet hennes

Skrevet av Sondre Skjelvik
20.02.2020 22:00 - OPPDATERT 23.03.2020 10:20

MinMemoria er et nylig stiftet selskap i Bodø, med en helt spesiell hensikt. De drifter en app som giør det enklere for pårørende av pasienter rammet av Alzheimers åutveksle viktig og personlig  informasjon. I dag fikk de besøk av næringsministeren.

Hun kom på besøk for å se på det viktige arbeidet som gjøres av den lokale bedriften. 

Iselin Nybø, som ble næringsminister for mindre enn en måned siden, virket å være imponert. Sammen med en liten gruppe politikere, hadde venstrepolitikeren tatt turen til Marthe Tverbakk Tjærandsen som er salgs- og kommunikasjonsansvarlig. 

Men viktigst av alt; de hadde besøk av en bruker. 

 

GOD RESPONS

Anders Espolin Johnson har vært en bruker siden begynnelsen. Da hans mor ble eldre og eldre så han nytte i appen, og har ingenting annet enn gode ord å si om det han fikk opplevelse gjennom MinMemoria. 

– Det var helt fantastisk respons fra min mor, rett og slett helt fabelaktig, sier Anders Espolin Johnsen engasjert til næringsministeren før han poengterer at den er svært enkel å ta i bruk. 

– Alle får til å bruke dette, også de demente. 

Helsepersonellet kan bruke appen for å få oversikt over livshistorikken til pasienten, livsminner samt annen informasjon. Dette gjør også deres arbeidet rundt pasienten enklere. Kjente og trygge rammer rundt pasienten er viktig for å opprettholde hukommelsen, samt å snakke og se på minner om pasientens liv.

[annonse]
Nettopp dette har inspirert selskapet MinMemoria. 

– Vi jobber så mye vi kan, og forsøker å få det spredt utover landet. Men våre viktigste ambassadører er de som faktisk har brukt det. Og derfor har jeg vært så heldig å få med meg Anders hit i dag. Sammen med sin mor er han en av våre første brukere, og han har fått oppleve hvor viktig dette hjelpemiddelet kan være, sier Tjærandsen. 

Anders jobber på fotobutikk i Bodø, og vet hvor viktig bilder kan være. 

– Jeg selger mange fotorammer, men de blir fort stående i et hjørne eller i vinduskarmen. Det er spennende i starten, men så dør det ut og blir ikke brukt. Det skjer ikke med denne appen, forteller han. 

– Ikke nok  interaktivt, sant? spør næringsministereren. 

– Det stemmer. Dette gjør dem mye mer engasjerte. 

Saken fortsetter etter bildet. 

Anders vet hvordan det er å bruke MinMemoria, og har kun positive tilbakemeldinger om appen. Foto: Sondre Skjelvik

 

LETT OG FUNKJSONELL

Den eldre generasjonen er ikke kjent for sine tekniske ferdigheter, men i følge Anders er ikke det et problem med MinMemoria. 

– Jeg kan ingenting om data, men dette fikk jeg til. Det er bare å ta av seg hatten, og håpe at dette blir tatt i bruke lokalt også. 

For i skrivende stund er det ikke utbredt i Bodø, til tross for at selskapet har sin opprinnelse lokalt. 

– Det er helt katastrofe at det ikke er tatt i bruk i Bodø. Spesielt siden det starter her. Bilder er et fantastisk hjelpemiddel for å kommunisere med de gamle, eller de som sliter med hukommelse. Dette burde virkelig bli gjort noe med i Bodø, sier Anders engasjert til næringsministeren før han forteller at også de som bor andre steder fikk ta i bruk appen - og fikk være en del av livet til hans mor på grunn av funksjonaliteten. 

– Hver uke hadde min søster lyst til å besøke vår mor. Men det var ikke mulig på grunn av hennes bosted. MinMemoria gjorde det mulig for henne å delta mer aktivt i livet til mor. Sendte henne bilder som gjorde at hun fikk slappet mer av. 

Næringsministeren spør flere spørsmål, og Anders forteller avslutningsvis hvordan han føler det var en glede å bruke appen, og at han fikk en lettere tilværelse med moren. 

– Min mor og jeg brukte mye tid med hjelpemiddelet, og det gjorde det enklere for oss å ha en lengre samtale. Det ble lettere å møtes rett og slett, avslutter han.