Bilister som stikker fra skadde dyr har ingen plass på norske veier. Få dem vekk! Foto: Privat

Hvis du kjører på et dyr og stikker av, burde du bli fratatt sertifikatet på livstid

Skrevet av Rune Nilsen
11.07.2018 21:00

MENING: Det finnes bare ett ord som kan beskrive bilister som stikker av etter å ha kjørt på et dyr: Ondskap.

Hva er det som foregår i hodet til en bilist som nekter å hjelpe et skadet dyr? Det spiller ingen rolle hva som skjedde. Kanskje katten sprang rett ut i veien, kanskje sauen også hoppet inn foran bilen, men hva så? Det handler om et skadet dyr?

KVALME OG RASERI

Er det frykten for et krav om erstatning som gjør at folk forlater dyr med store lidelser? Eller gir folk rett og slett blaffen? Det er bare en katt, en sau, et lam, liksom? Når jeg leser slike historier kjenner jeg både raseriet og kvalmen velte opp inne i meg.

Jeg er vokst opp på et småbruk hvor alt handlet om å skape et best mulig liv for dyrene våre. Jeg har mistet tellingen på hvor mange netter jeg satt og passet på griser som skulle føde. Netter hvor vekkerklokka ringte 03:45, slik at jeg kunne sjekke om kalvingen var startet. 

RESPEKT FOR SKAPERVERKET

– Liv er hellig, sa min bestefar. Med det mente han at vi måtte respektere skaperverket. Når vi var ute på fjorden og fisket, så var rutinen ubrytelig: Med én gang fisken er om bord, skal den bedøves med et hardt slag mot hodet, før den snarest mulig blir bløgget. Det skulle være en human avliving.

Jeg har vært assistent under keisersnitt på ei ku, har lett ti timer etter den bortkomne sauen i fjellet, har vært matfar for flaskelammet inne på kjøkkenet. For selv om dyr skal bli til mat, har de krav på maksimal omsorg mens de lever. 

FARVEL EMPATI

Men et eller annet sted på reisen mot 2018 ser det ut til at empatien har falt av lasset. Nå bryr ikke folk selg. De bare kjører videre. 

For all del, dette dreier seg forhåpentligvis om et lite mindretall, men det gjør ikke saken særlig bedre. Derfor burde lovverket skjerpes. Hvis du med overlegg kjører fra et skadet dyr, er du etter mitt syn ikke kvalifisert for å ferdes i trafikken. Du burde miste førerkortet for alltid.

TJÆRE OG FJÆR

Legg gjerne til noen måneder med ubetinget fengsel og store bøter. Men jeg har en mistanke om at et permanent tap av førerkortet er et som vil svi mest. 

Aller helst ville jeg ha dyppet dem i tjære og rullet dem i fjær, men det får jeg dessverre ikke lov til ...

 

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.