Alexander Skadberg har bred erfaring som foredragsholder om mobbing og psykisk helse. Foto: Mattis A. Falch
Prebens film om mobbing

–⁠ Hvordan kan man klare å hoppe rundt med så tung bagasje?

MENING: Bodøgutten Alexander Skadberg reiser land og strand rundt med sine foredrag om mobbing og psykisk helse. Dette er hva han skriver etter å ha sett Preben Hunstads film.


Etter å ha sett Preben snakke om mobbing ble følelsene mange.

De er vonde, men også gode.

Selv måtte jeg ut å kjøre meg en tur, helt alene, for å få filmen på avstand. For å klare å komme tilbake for å gi en kommentar til Bodø Nu og til Preben.

VRENGER SEG

Preben forteller om sin oppvekst. Et liv som et offer for mobbing og hva dette gjorde med han som person. Dette gjør han på en svært rolig og god måte.

Magen min vrenger seg når jeg tenker på at jeg tritt og ofte traff på Preben, men aldri snakket med han. Vi vanket liksom i samme miljø, samtidig som vi ikke gjorde det. Han var der jeg var, når jeg var der. Jeg gikk ofte forbi ham. En hoppende sprek, ung fyr som ønsket å vise sitt talent på en arena hvor han hadde kontrollen. Hvor mobberne ikke hadde tilgang, og hvor musikken, teknikken og framgangsmåten spilte sin rolle.

Det var alltid tilskuere rundt han når han drev med det han elsket, parkour.

Jeg får frysninger av tanken på at også han har en svært tung ryggsekk, men stusser nå over hvordan han klarte å hoppe rundt med så tung bagasje?

Verbal mobbing og fysisk mobbing er noe vi ofte hører om. Men én ting vi sjeldent hører om, er skjult mobbing. 

Preben snakker åpent om dette i filmen om seg selv. Det kan ikke bli sagt tydeligere:

«De som mobber, mobber mens ingen ser på, bevist og tydelig»

HVORDAN FOREBYGGE MOBBING?

Mobbing er et veldig stort og omfattende problem blant barn og unge i dag. Ikke bare er det barn og unge som blir mobbet. Det forekommer også hos oss voksne.

Den viktigste for å forebygging mobbing er å tørre å sifra. Det er å tørre å se, og ikke minst forstå at det som blir sagt er alvorlig. Uansett om det kommer fra en barnemunn eller ikke. Alt er ikke bare en «filleting»

Ofte, etter mine foredrag, kommer det elever til meg for å fortelle at de blir mobbet. De sier rektor og lærere ikke tar dem på alvor.

Vi må, av og til, tørre å gå ut av oss selv, sette oss på huk framfor eleven, og lytte.

VANSKELIG

Det bekymrer meg at det i fjor, som årene før, ble gjort en elevundersøkelse som viser at over 50.000 norske elever ble mobbet i norsk skole. 

Preben fant sin strategi. Han sa ifra kun om de tingene han visste de voksne hadde sjans til å gjøre noe med. For meg beskriver det en ung gutt som er svært bevisst på hva som skjer rundt. Dette er nok, dessverre, en svært vanlig situasjon for mange.

Som avslutning må jeg si meg enige i det Preben sier:

«Mobberan, de huska ikke folk. De som har blitt mobba, de huska alle. Hver eneste person. Fordi det sitt så fast i haue. Det e så brent inn i barken av kroppen, at det er veldig vanskelig å gi slipp»

Det gjelder å ha mot til å være den man er. Og ikke miste motet fordi man er den man er.

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.