Rektor Bjørn Olsen og Vigdis Moe Skarstein var tilsynelatende ved godt lag da dette bildet ble tatt. Til slutt var styreleder Skarstein villig til å bla opp 2,5 millioner kroner for å bli kvitt sin rektor. Hvorfor? Det spør Geir Johnsen seg. Foto: Nord universitet

Hvorfor kaste 2,5 millioner kroner etter en mann som vil gå frivillig?

Skrevet av Geir Johnsen
09.02.2019 09:03 - OPPDATERT 10.02.2019 07:50

KOMMENTAR: Fortellingen om at rektor Bjørn Olsen selv ville slutte står ikke til troende. Kan ikke styret bare si det som sant er?

La det være sagt med en gang: Fra tid til annen kan det være nødvendig å skifte ut ledere, både i private og offentlige organisasjoner. Ei heller er det uvanlig å snakke noe romslig og upresist om hva slags sluttpakke man er blitt enige om.

Men det finnes grenser. Av og til må man bare si som sant er.

REKTORS BESLUTNING

18.januar ga styreleder Vigdis Moe Skarstein klar beskjed til Bodø Nu:

– Vi har mottatt Bjørn Olsens beslutning og vil takke ham for hans bidrag til Nord universitet.

Dett var dett. Av en eller annen grunn skulle rektoren helt frivillig forlate sin, riktig nok krevende, men likefullt prestisjetunge stilling som rektor ved universitetet. Det ville styrelederen ha offentligheten til å tro på, mens ansatte har fortalt om det mange oppfatter som en manipulerende, detaljstyrende og vanskelig styreleder.

Rektors "beslutning" viser seg så å være pent pakket inn i en fallskjerm inneholdende full lønn i to år på over 2,5 millioner kroner, uten krav til undervisning, og et reisestipend på kroner 100.000 over to år.

At styret med sin leder i spissen ville holde avtalen hemmelig er ikke så vanskelig å forstå. Universitet må spinke og spare og bruke hver krone på beste måte for å beholde statusen som universitet. Likevel deles det ut mer enn 2,5 millioner kroner til en avsatt rektor styrelederen bare vil takke. Eller?

STØ KURS VIDERE 

Både styrelederen og den konstituerte rektoren er tydelig på at Nord universitet er på rett vei. De varsler ingen endringer i innsats eller kurs, sammenlignet med hva som var i gang under ledelse av rektoren de kvittet seg med.

Stø kurs, med andre ord.

Spørsmålet blir da: hvorfor ble Bjørn Olsen avsatt? Hvis han ikke ville være rektor lenger, hvorfor i all verden kaste 2,5 millioner kroner etter mannen?

Som sagt: Det finnes grunner til å bytte ledere, både i private og offentlige organisasjoner. Spørsmålet er hvorfor Nord universitet bruker over 2,5 millioner kroner på å bli kvitt rektoren uten å endre hverken kurs eller innsats.

Etter denne øvelsen står styreleder Vigdis Moe Skarstein tilbake, avslørt i blanke messingen. Hun hadde ingen grunn som tålte dagens lys.

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.