Bodø Nu-journalist Andreas Sandnes Olsen mener kommunens pengeproblemer kan løses med å bygge billigere. Foto: Anette Tjemsland

«Hvorfor må alt være prestisjebygg? Ikke rart kommunen nesten er blakk»

Mens privat sektor er nødt å tenke økonomisk, tenker kommunal sektor kun på prestisje.


Denne kommentaren gir kun uttrykk for journalistens meninger. 

Ved hvert bygg kommunen reiser, det være seg skole eller annet, tas det i bruk flotte ord for å dekke over skremmende høye prislapper.

«Bærekraftig».

«Hengende klasserom».

«Massivtre fra Østerrike». 

La oss ikke glemme arkitektperlen av en treløs betongplass som er Solparken - parken som stort sett har vært gjenstand for kritikk. 

Det er dyrt med prestisje. Så dyrt at Bodø kommune såvidt klarte å unngå ROBEK-lista i denne omgang. 

Derav må kommunen ifølge kommunedirektør Hugvik «senke ambisjoner» på investeringsfronten. 

Det betyr følgende: 

«I forslaget til investeringsplanen er det foretatt reduseringer og vi har utsatt mange prosjekter», fortalte Hugvik til Bodø Nu nylig

Utsette, ja. 

Hva med å bygge billigere? 

Jeg mener vi bør se mot privat sektor og eksempelvis kjeder som Rema 1000 og Coop. De bygger butikker i fleng - uten støtte fra statens pengekasse og skattebetalere. 

Disse er nemlig nødt å tenke økonomisk. De bygger også energieffektive bygg, men her brukes det ikke masse penger på massivtre og svevende klasserom som de kan flotte seg foran i media. For hvem ville brydd seg om Coop Extra sine bygningen var så råflotte? Sannsynligvis svært få. Kunder handler stort sett der det er billigst. 

På samme måte tror jeg det har lite å si for barna om skola deres er bygget i massivtre eller ikke. Massivtre, som forøvrig ble kjørt i vogntog helt fra Østerrike. Spent på det klimaregnestykket. 

Kommunen er fornøyde så lenge de har en funksjonell skole. 

Jeg mener ikke at de skal bygge «Sovjet-blokker» når de bygger nye skoler, konserthus eller helsehus, men hva med å for en gangs skyld bygge en bygning som det ikke er noe utrolig spesielt ved? 

«Vi har bygget en ny skole i Østbyen. En helt vanlig skole». 

Det hadde vært gladnyhet nok, det. 

En skole som tjener sitt formål, og ikke prøver å overgå alle de forrige byggene som ble reist. Folk i Østbyen er nok fornøyde så lenge de får en ny skole. En skole som det ikke er mugg i

Jeg tror poenget mitt er kommunisert, men jeg oppsummerer likevel. 

Bygg funksjonelt, bygg billigere - folket er fornøyde så lenge dere leverer institusjonene som samfunnet behøver. 

 

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.