Rønvikjordenes skjebne blir avgjort i bystyret denne uka. Foto: Preben Hunstad

Grønne jorder
og tomme løfter

Skrevet av Markus André Jensen
12.06.2018 22:20 - OPPDATERT 13.06.2018 10:44

KOMMENTAR: Hvorfor vil Ap risikere samarbeidet med sine politiske partnere for å få næringsutbygging på Rønvikjordene?

I morgen samles Bodøs bystyre for å avgjøre skjebnen til Rønvikjordene.

Man kan pakke det inn i så mange vage formuleringer man vil, men det er ingen tvil om at dersom Arbeiderpartiet (og Senterpartiet?) går inn for noe annet enn et fullstendig vern av matjorda, ja, så oppfattes det som et soleklart brudd på samarbeidsavtalen som ble inngått i 2015, mellom Ap, Rødt, SV, MDG og Sp.

LABERT SØK

Fire av disse partiene hadde med seg vern av jordene som et helt sentralt punkt i forhandlingene. Etter det jeg forstår var det et absolutt ultimatum for - i alle fall - MDG og Rødt.

Kanskje var man for naive, da man valgte formuleringen "Områder på Rønvikjordene som i kommuneplanen er regulert til byutvikling søkes regulert tilbake til LNF."

Det ser ut som om det søket har avtatt voldsomt i intensitet for Aps del. Kanskje er søket sågar i ferd med å avsluttes.

Slik kunne det i alle fall virke da Plan-, næring og miljøkomiteen vedtok partiets innstilling til bystyret for et par uker siden, hvor det tvert imot ble åpnet for næringsutbygging på deler av de samme områdene som skulle "søkes regulert tilbake til LNF".

KUVENDING

Spørsmålet er egentlig ikke om Ap har skiftet standpunkt her. Spørsmålet er hvorfor.

For kort tid siden avsluttet Ap, Sp, SV og MDG det formaliserte samarbeidet med Rødt i Bodø bystyre.

Fra Rødt-hold er det mer enn antydet at dette grepet var en forberedelse til nettopp dette - en kuvending om Rønvikjordene.

Det spørs om det er så enkelt, men desto mer interessant er det hva resultatet blir dersom vedtaket i bystyret blir som det ligger an til etter PNM-møtet.

MDGs Håkon Andreas Møller har uttalt at han anser det som et brudd på samarbeidsavtalen. SV, hvis representanter var inhabil under behandlingen i PNM-komiteen, ser neppe på et slikt sprell med blide øyne.

Det er ikke utenkelig at disse partiene kan si takk og farvel til samarbeidet med Ap, dersom de ikke får viljen sin - som er og forblir et vern av Rønvikjordene i sin helhet.

Sp ser - overraskende nok - ut til å være med på Ap-leken. Det må sies å være spesielt, tatt i betraktning hvor hardt partiet har frontet nettopp vern av Rønvikjordene i tidligere sammenhenger.

INGEN VINNERSAK

Så hvorfor er det så viktig for Ap å legge til rette for næringsutvikling på jordene, til tross for at det vil være skadelig for samarbeidsklimaet i Bodøs politiske styre?

Svaret ligger neppe i at utbygging av Rønvikjordene er en politisk vinnersak for Ap.

De vinner neppe noen velgere fra Høyre ved å åpne opp for dette. Det er ikke noe unisont, kraftfullt krav fra næringslivet om å få tilgang til arealene. 

Mer sannsynlig er det at de andre partiene kan score seg politiske poeng på å være imot. Særlig Rødt ser ut til å satse hardt på dette, men også Venstre har vært veldig ivrig på å fronte et nei til næringsutbygging på jordene. MDGs standpunkt gir seg selv.

PRESS FRA FYLKET?

Det finnes selvfølgelig andre interessenter i saken.

Som grunneieren, Nordland fylkeskommune.

Og nettopp fylket er det som har mest å vinne, rent økonomisk, på det vedtaket PNM-komiteen har peilet bystyret inn på. 

Matjord er ikke profitabelt på kort sikt. Men næringsarealer i Bodø er det. 

Med en Ap-styrt Nordland fylkeskommune, er det derfor et åpent, ubesvart spørsmål som henger i lufta: Hvor presset er partiet av sine fylkeskolleger i denne saken?

Det kan selvsagt hende at de gjenværende partiene i Bodøs politiske styre finner sammen om en løsning alle sammen kan stemme for, selv om det akkurat nå virker noe usannsynlig.

Svaret får vi i bystyret på onsdag.

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.