Knut Arild Hareide tapte alt, men vant likevel den dramatiske kampen under kveldens landsmøtet i KrF.

– I kveld ble jeg rett og slett forelsket i en frelsende taper

Skrevet av Rune Nilsen
02.11.2018 18:32 - OPPDATERT 02.11.2018 21:23

MENING: I en tid hvor ordet politiker er synonymt med hestehandler og kamelsluking, fremstår Knut Arild Hareide som en frelser.

Han gamblet. Han gikk all-inn. Til slutt gikk det galt. KrF-leder Knut Arild Hareide må gå av og bli vitne til at hans kjære parti innleder regjeringsforhandlinger med Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet.

EN UVANLIG POLITIKER

Det hadde ikke trengt å gå sånn, på ingen måte. Hareide kunne ha valgt den vanlige kursen. Blitt ved roret og akseptert at flertallets los styrte ham inn på en helt annen kurs enn den han mente var forsvarlig.

For det er jo dette som er vanlig. Vi har blitt vant til at politikere er så tykkhudete at de kan stå oppreist selv om de ikke har ryggrad. Men ikke Hareide. Han hadde risset en strek i sanden og sagt: – Hit, men ikke lenger.

NÅR ALT ER TIL SALGS

I utgangspunktet var ordet kompromiss en hedersbetegnelse. Et bevis på at vår folkevalgte ikke rir døde kjepphester inn i fortapelsens solnedgang. Men underveis skjedde det noe. Ordet ble utvannet og tilsmusset. Kompromiss er beviset på at ingenting betydde noe og at alt var til salgs.

Det er her Knut Arild Hareide får terning seks hos meg. Nei, jeg har aldri stemt på KrF. Jeg er faktisk veldig uenig i mye av den politikken de vil gjennomføre. Men her og nå er dette helt uvesentlig. Her og nå handler det om integritet.

RØRENDE VAKKERT

For hva sier Hareide, sekunder etter at det bitre nederlaget er et faktum? Han står på talerstolen på Gardermoen med et lunt smil om munnen og forteller at den prosessen partiet har vært igjennom har vært en revitalisering:  – Rørende vakkert, sier Hareide.

Og han har helt rett. Det vi bivånet i kveld var rørende vakkert. For vi fikk se en topp-politiker som nektet å gå på akkord med sin egen overbevisning. Det er slike politikere vi trenger. Ekte folk som vet at standpunkter får konsekvenser. Ekte folk som nekter å la personlige tap stå i veien for en visjon.

POLITISK KORSFESTELSE

Sånn sett spiller det ingen rolle om du mener at Hareides valg var rett eller galt. Her finnes det ingen fasit. Det som derimot kommer til å bli stående som en etablert sannhet, er det faktum at Knut Arild Hareide var tro mot seg selv.

Her er det umulig å komme forbi koblinger til partiets religiøse arv. Det vi så i kveld var en mann som vendte det andre kinnet til. En mann som lot seg korsfeste. En mann som med åpne øyne drepte sin egen politiske karriere, vel vitende om at han i morgen kan møte sitt eget speilbilde med god samvittighet.

NORGES MODIGSTE POLITIKER

Så toppet det hele seg når han argeste konkurrent, nestleder Kjell Ingolf Ropstad, på sparket utnevner taperen Hareide til Norges modigste politiker. Tett fulgt av massiv trampeklapp, fra både vinnere og tapere.

Det blir ikke vakrere enn det. 

DEN EKTE KAPTEINEN

Så vil tiden vise hvordan hverdagen blir når Ropstad & Co. skal navigere KrF inn i et regjeringspolitisk minefelt hvor et ultra-agressivt Frp spøker i kulissene.

Men frem til da vil jeg for alltid minnes denne fredagskvelden. En kveld hvor en mann sto rakrygget og forsvarte sitt standpunkt. Dette var kapteinen som nektet å forlate skuta før alle passasjerene var trygt i land.

 

 

 

 

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.