Foto: BBC Earth/Silverback Films

Torsdag kan du se Saltstraumen på BBC: – Vakkert, vakkert, vakkert

Skrevet av Andreas Sandnes Olsen
24.02.2021 13:09 - OPPDATERT 24.02.2021 22:22

Sentrale klipp fra den nye flaggskipserien til BBC Earth, A Perfect Planet, med sir David Attenborough i fortellerstemmen, er filmet i Norge.

Episoden med klipp fra Norge vises på BBC Earth 25. februar kl. 22.00, og kan blant annet by på spektakulære scener fra Saltstraumen i Bodø. 

Dette melder BBC i en pressemelding Bodø Nu har fått tilsendt. 

– Et spektakulært sted på jorda

Serien består av fem episoder om: Vulkaner, sollys, været, havet og menneskene. I den fjerde episoden om havet har produksjonsteamet blant annet vært i Bodø, og filmet ærfugler som har bosatt seg ved Saltstraumen. Klippene viser hvordan ærfuglene dykker ned i verdens sterkeste malstrøm for å finne blåskjell, som de livnærer seg på. Naturfotograf, Tom Rowland, som filmet ved Saltstraumen, forteller at både lokasjonen og dyrelivet der gjorde sterkt inntrykk.

– Det er et spektakulært sted på jorda, helt uvirkelig. Jeg har aldri vært på et lignende sted. Med tanke på lys er det nok den beste lokasjonen jeg vært på. Vakkert, vakkert, vakkert, sier Tom Rowland, og legger til: 

– Du har verdens sterkeste malstrøm, og det strømmer omtrent en halv milliard tonn vann gjennom sundet. I tillegg har du disse vakre ærfuglene som klarer å overleve i disse forholdene, og dukker opp igjen fra strømmen, helt tilfeldig.

Ble trukket under vann

Undervannsfotograf, Doug Anderson, filmet undervannsscenene i de sterke strømningene, og fikk virkelig kjenne på naturkreftene i jakten på de beste klippene.

– Kraften som er i selv de minste virvlene var nok til å til å trekke selv meg under vann. Jeg fløt rundt i sundet, mens jeg så etter disse virvlene, og ble spunnet ut av dem. Til slutt fikk et fantastisk resultat. Jeg er veldig takknemlig for hjelpen vi fikk fra lokale som vi jobbet med der, sier Anderson.

Saken fortsetter under bildet.

Foto: BBC Earth/Silverback Films

Globalt publikum

[annonse]
Det har tatt over fire år å produsere den påkostede serien, og det har blitt filmet fra 31 land i seks kontinenter. Serien vil bli vist for et verdensomspennende publikum i Europa, Australia, Amerika, Asia og Afrika.

BBC skriver selv serien på følgende måte:

A Perfect Planet tar seerne med på en visuell verdensreise. I tillegg til unike klipp fra Saltstraumen i Bodø får du blant annet oppleve den indiske monsunen, brennende vulkaner på Hawaii, arktiske ulver som pryder et måneskinnet vinterlandskap, og frosne frosker som tiner tilbake til livet om våren. Serien viser hvordan jordas krefter danner et perfekt utgangspunkt for liv.

Ledende produsent i A Perfect Planet, Alastair Fothergill, mener at måten serien synliggjør og rettferdiggjør kraften og skjønnheten i de naturlige kreftene på planeten vår, gjør serien særegen.

– Det har selvsagt vært mange programmer om naturkrefter, men ingen som kan måle seg med kvaliteten og ambisjonene til denne flaggskipserien. Det som appellerte til oss er det faktum at folk flest ser på naturkrefter, som for eksempel vulkansk aktivitet, som noe negativt og destruktivt. Det kan ikke lenger være sannheten. Vi likte ideen om å fortelle historien om planetens krefter gjennom øynene til dyrene og plantene, sier Fothergill.

Saken fortsetter under bildet.

Foto: BBC Earth/Silverback Films

– Særlig kjærkommen 

Sir David Attenborough mener den spesielle situasjonen verden befinner seg i nå gjør serien særlig kjærkommen.

– I år, mer enn noen gang, finner folk trygghet og glede i naturen. Selv om vi kanskje ikke er stand til å reise, kan vi bruke et øyeblikk på å nyte den fantastiske og mangfoldige planeten vår i denne utrolige serien, sier sir David Attenborough.

A Perfect Planet vises torsdager kl. 22.00 på BBC Earth, fra og med den 4. februar. Episoden om havet med klipp fra Saltstraumen vises torsdag 25. februar kl. 22.00 på BBC Earth.