Ingeborg Annie Lindahl vant Kritikerprisen.

Ingeborg ble tidenes første vinner av kritikerprisen

Skrevet av redaksjonen
20.01.2018 20:28 - OPPDATERT 22.01.2018 21:53

Den første Nordnorske Kunstutstillings Kritikerpris, Kritikerprisen 2018, går til Ingeborg Annie Lindahl, med hennes verk Uforløst (2017).

Den Nordnorske Kunstutstillings Kritikerpris kom i stand etter initiativ fra Bodø kunstforenings daglig leder Cathrine Terese Persson i 2017. Prisen er en heder og en utmerkelse, som følger en pengepremie på 10.000 kroner. Kritikerprisen er støttet av T.K. Eiendom.

Den første prisen ble delt ut av Ellen Sæthre-McGuirk ved Den 72. Nordnorske Kunstutstilling i 2018.

Den Nordnorske Kunstutstillings Kritikerpris (Kritikerprisen) skal hedre en kunstner eller kunstnergruppe ved å anerkjenne ett kunstnerisk bidrag ved Den Nordnorske Kunstutstilling som har særlige kunstneriske kvaliteter. Det er en utmerkelse gitt til en kunster eller kunstnergruppe på bakgrunn av ett verk som årets kritiker anser å være av særlig høy kvalitet.

Saken fortsetter under bildet.

"Uforløst" (2017). Foto: Ellen Sæthre-McGuirk

Arbeidet skal inneha kunstneriske kvaliteter som utpeker det som et fremragende arbeid. Arbeidet skal således fremstå som velartikulert med et tydelig, helhetlig formspråk; som forener det håndverksmessige og den kunstneriske ide; og som appellerer til tolkning ved å ha flere lag av betydninger. Kritikerprisen er etablert for å fremme publikums interesse i samtidskunst og kritikerens rolle som formidler og samfunnsaktør.

LES OGSÅ:

Mellom masker, livet og patroner

 

[annonse]
Om årets vinner, sier Ellen Marie Sæthre-McGuirk, som er kunstkritiker og førsteamanuensis ved Nord universitet i Bodø:

– I en tid hvor mye at det som omgir oss av materialer er menneskeskapt, hvor menneskelige relasjoner er digitalt mediert, og hvor deltajerikdommen av hva det betyr å være menneske og ha et erfaringsrikt liv tynnes ut til en overfladisk hinne fordelt på interaktive plattformer, er det en betryggende, dyp stoisk ro over Ingeborg Annie Lindahls Uforløst (2017). Dette relativt lille, lavmælte verket er full av kontraster. Mellom det flyktige og det evige. Mellom marmorens klassiske, estetiske motiver og den utradisjonelle representasjonen av fosteret. Mellom det å være en tegning og det å være en skulptur. Mellom det harde og det myke. I en uuttømmelig dialog med oss som betraktere.

– Ingeborg Annie Lindahl, med hennes verk Uforløst er en verdig vinner av den første Nordnorske Kunstutstillings Kritikerpris, Kritikerprisen 2018. Det er en ære å ha fått oppdraget å utpeke den første vinneren. Jeg er selvsagt glad på kunstnernes vegne men jeg er også glad for at denne prisen nå finnes, hvor kunstkritikk kan få en enda tydeligere og mer synlig rolle i media.

(Pressemelding)

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.