Anders Coucheron er sjelden å se uten telefonen. Og han er sjelden å se med telefonen i hånd uten at han traver rundt i Hundholmen-lokalene. Foto: Markus André Jensen

Jakhellns skygge

Av Markus André Jensen
12.11.2017 18:02 - OPPDATERT 22.01.2018 21:47

Egentlig skulle han vekk fra Bodø. Men i det stille ble Anders Coucheron (41) heller en av byens skarpeste eiendomsstrateger.

– Mitt opphold i Bodø begynte med dette spørsmålet: Vil du flytte heim til Harstad og bygge torvsjå, eller vil du hit og bygge monumenter? Svaret ga seg selv, sier Anders Coucheron og smiler lurt.

Sola skinner

Fra møterommet i toppetasjen på Jakhelln brygge har han egentlig utsikt over byen han har vært med på å forme de siste 14 årene, hadde det ikke vært for persiennene som sperrer sola ute.

Men sola skinner på både Coucheron og Hundholmen Byutvikling, hvor han er direktør for eiendomsutvikling.
Ramsalt, det kombinerte bolig- og næringsprosjektet som Coucheron & co ynder å kalle Bodøs nye bydel, høster lovord i alle kretser.

Og på Citykonferansen Nord i oktober kunngjorde Morten Jakhelln og hans håndplukkede strateg at de skal bygge et nytt storhotell i direkte tilknytning til Ramsalt, sammen med Petter Stordalen.

Europeisk inspirasjon

– Det er på grunn av dette ambisjonsnivået jeg takket ja til denne jobben, sier Coucheron.

– Enorme klatrevegger, utendørs svømmebasseng og bilfrie gater. Dere er nokså høytsvevende – enkelte vil si pompøse?

– Ja, vi bor jo i Bodø, sier noen. Men hvorfor skal vi ikke tenke likt som i Oslo, eller Stockholm? Jeg snakker ikke om å bygge 100 etasjer, men at innholdet i det vi skaper skal ha samme ambisjonsnivå. Vi får veldig mange av ideene og mye av inspirasjonen fra studieturer rundt om i Europa – Berlin, Amsterdam, London... Det er ikke noen grunn til at vi skal være dårligere.

Til Bodø

Anders Coucherons personlige historie begynner ikke i europeiske storbyer, men i Kvæfjord.

– Jeg er født og oppvokst på Borkenes. Da ender du veldig fort opp i Harstad, sier han.
Så også for egen del. Etter en treårig ingeniørutdanning var det rett ut i jobb, for Veidekke, der han gjorde seg bemerket kjapt, rakk å bli lei av å reise landet rundt, søkte seg til Skanska – hvor den første jobben var en pendlerjobb til Bodø.

– Mitt første prosjekt var første byggetrinn av Bodø Panorama, sier Coucheron.

Deretter gikk han gradene i entreprenørfirmaet: Fikk ansvaret for NAV-bygget, der han ble kjent med Morten Jakhelln – som var byggherre for dét prosjektet.

Kort tid etter overlevering fikk han tilbudet om å bli distriktssjef, noe han takket ja til.

Saken fortsetter under bildet.

Anders Coucheron og Morten Jakhelln fant tonen da førstnevnte jobbet med NAV-bygget i Bodø. Foto: Christine Karijord

Travel tid

Han kunne nok valgt bedre tidspunkt å overta distriksjefsstolen i et byggefirma, enn like etter finanskrisen.
Nokså kort tid etter å ha overtatt, fikk Coucheron den lite hyggelige oppgaven å meddele de 25 ansatte i Vesterålen-avdelingen at arbeidsplassen deres ble lagt ned.

– Så hadde vi sikret oss byggingen av Sølvsuper, en kontrakt som ble signert før min tid. Den fikk jeg også i fanget. Det ble en kaotisk jobb, uten at jeg har så lyst å gå nærmere inn på det, sier Coucheron.

Byggingen av Sølvsuper endte i retten – og med en betydelig kostnadssprekk for Bodø kommune.
Oppi det hele dukket også byggingen av Central Atrium opp. Skanska sto uten prosjektleder og Coucheron måtte ta på seg den oppgaven selv.

– Jeg var i praksis prosjektleder samtidig som jeg var distriktssjef i 2012 og 2013. Jeg så det ikke selv, men det kunne ikke gå bra.

Møtte veggen

På et tidspunkt traff Coucheron veggen.

– Jeg klarte ikke å gjøre noen av jobbene mine godt nok. Jeg kjente for første gang at jeg ikke hadde så djevelsk lyst til å stå opp og gå på jobb. Når jeg ser tilbake, ser jeg at jeg tok irrasjonelle valg og ikke leverte godt nok.

På hjemmebane hadde han fått to små barn. Til slutt innså han at det ikke kunne vare. Han måtte bort.

– Jeg husker godt at jeg var på Skanskas utviklingsprogram i Stockholm, på ei samling. Da hørt jeg toppledelsen i konsernet fortelle om sine liv: En av de største gutta bodde i Göteborg og arbeidet i Stockholm.

Søndag kveld til fredag lunsj var han på jobb, så tilbrakte han fredag kveld og lørdag med familien, før han forberedte neste ukes jobb på søndag. Det hørtes ikke fristende ut i lengden.

– Jeg og fruen tok et valg: Vi skulle hjem til Harstad.

Et uimotståelig tilbud

En kaffekopp hos Morten Jakhelln forandret alt.

– Det var han som spurte meg om jeg kunne tenke meg å jobbe hos dem, uten at han visste noe om min situasjon. Han hadde jo en del tomter liggende, men visste ikke helt hva han skulle bruke dem til. Jeg skjønte veldig fort at vi delte mange av de samme helhetlige tankene om hvordan man kan skape merverdi i prosjektene våre. Morten vil ikke tyne ethvert prosjekt for hver minste krone i kortsiktig gevinst, han vil skape noe nytt med det han bygger. Der fant vi tonen med en gang.

Tilbudet var uimotståelig:

– Jeg har alltid drømt om å være med å utvikle ting helt fra starten av, ikke bare bygge ting for andre. Dette var drømmejobben.

Fremoverlente Bodø

Siden 2014 har tiden flydd forbi.

Og nå har Anders Coucheron sånn smått begynt å vise verden hva de har jobbet med, det vesle teamet i Hundholmen Byutvikling med de store tankene.

– Jeg synes det er så spennende å være en del, både av et så fremoverlent firma, men også en så fremoverlent by. Da kampflybasen ble lagt ned i Bodø kunne man lagt seg ned, spilt sympatikortet og krevd å få det ene og det andre fra staten. Bodø gjorde det motsatte.

– Hvorfor?

– Jeg tror det handler om folkene. Og her vil jeg også berømme Bodø kommune. Folkene der er helt enestående – det mener jeg oppriktig! Når man presenterer ting for dem, blir man møtt med genuin interesse, de er opptatt av å legge til rette for utvikling samtidig som spillereglene følges og vi til stadighet blir utfordret. Det er en gjensidig respekt der som gjør det veldig artig å jobbe i mitt felt, mener Coucheron.

Som også vil understreke dette:

– Jeg vet det er jeg som trekkes fram her, men Ramsalt er et produkt, ikke skapt av bare Morten og meg, men av hele gruppa i Hundholmen Byutvikling. Vi er så forskjellige som mennesker – en gjeng sterke personligheter, som alle bidrar med både ideer og løsninger. Det kan oppstå gnisninger ja, men ofte ender det i veldig gode løsninger som er gjennomtenkt fra mange ulike perspektiv. Det er en trygghet for prosjektet og gjennomføringen av det, sier Coucheron.

Saken fortsetter under bildet.

– Jobben er enda bedre enn jeg trodde den skulle bli, sier Anders Coucheron, som er en av Morten Jakhellns mest betrodde menn og har spilt en avgjørende rolle i utformingen av Ramsalt-prosjektet. Foto: Markus André Jensen

Fra fransk adel til nordnorsk utvikling

Byutviklerblodet flyter tjukt i årene på Anders Coucheron.

Han nedstammer fra en fransk adelsfamilie som ble kjeppjaget fra fedrelandet og endte opp i Norge.
Én av hans forfedre gjenoppbygde Fredriksten festning i Halden.
Sønnen hans igjen, Anthony Coucheron, skal ha spilt en rolle i gjenoppbyggingen av Trondheim etter den store bybrannen i 1681.

I første omgang ”nøyer” Anders Coucheron seg med Sjøgata, som skal revitaliseres bit for bit gjennom Ramsalt, oppussingen av Sjøgata 27 og ikke minst det nye Stordalen-hotellet.
Og så da?

– Det ene jeg kan si, er at alle våre prosjekter skal være mulig å utvikle. Vi vil alltid være i bevegelse. Det andre er at vi virkelig har lyst til å gjøre byen bedre. Om det er Ramsalt, eller Firkanten, eller Breivika, så kommer vi til å ha en helhetstanke med oss. Vi kommer til å være opptatt av god arkitektur og vi kommer til å være opptatt av å gi byen noe.

– Du kalte det drømmejobben. Har den svart til forventningene?

Coucheron smiler og tar en liten tenkepause.

– Den er mye bedre!

FAKTA RAMSALT OG SJØGATA 

Illustrasjon: LPO Arkitekter

* Bodøs største byutviklingsprosjekt de kommende par årene, i regi av Hundholmen Byutvikling.
* Det skal bygges leiligheter, næringsareal og hotell for rundt én milliard kroner.
* Anders Coucheron anslår at prosjektet tilsammen vil huse rundt 100 arbeidsplasser når alt står ferdig.
* Ramsalt skal blant annet få to store restauranter, en vinbar, en akevittbar, et kombinert bakeri og frisørkonsept, et utendørs svømmebasseng ved kaikanten og et konsept for bildeling.
* Ramsalt skal stå ferdig i 2019 mens hotellet skal stå ferdig i 2020.

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.