Skribent Kristin Stray Slørdahl. Foto: Roger Marthinsen, Rana No

– Jeg er feminist og kvinne. På selveste 8. mars vil jeg begrunne det med 10 grunner til at jeg gjerne skulle vært født som mann.

Skrevet av kristin stray slørdahl
08.03.2018 09:57 - OPPDATERT 08.03.2018 12:02

KVINNEDAGEN:

F-ORDET*

En dag i høst fikk jeg spørsmålet «Er du feminist?» fra en av elevene mine. Da jeg svarte ja, smilte hun og sa at det var hun også. Men hun snakket ikke høyt om det. Feminist-ordet er fremdeles ikke like stuerent som andre ord på F. Ungdom identifiserer seg heller med folk flest, fallskjermjeger og forsvarsminister enn feminist.

Jeg er feminist og kvinne, og vil på selveste 8. mars begrunne det med 10 grunner til at jeg gjerne skulle vært født som mann:

1. Menn kan stå og tisse, og derfor tisse hvor de vil og når de vil, uavhengig av om det er på skitur opp Båsmofjellet eller på kjøretur til Trondheim. Det er tross alt bedre å stå med ryggen til, enn å sette seg på huk og åpenbare hele rompa for omverdenen. Jeg er klar over at dette er et biologisk faktum og at jeg i utgangspunktet også kan tisse stående, men det vil i så fall bli en litt mer grisete affære.

2. Menn får ikke mensen. Dette er også en biologisk forskjell. Men like fullt et faktum. De slipper menstruasjonsmigrene, menssmerter, utagerende utflod, hormonsvingninger og å gå med bind i veska.

3. Menn har høyere andel muskler. De bygger muskler lettere, og er ikke utsatt for appelsinhudproblematikk i sommersesongen. Dette er selvsagt et i-landsproblem, men hvis du slår opp i et hvilket som helst glossy magasin beregnet på hunkjønn vil du mest sannsynlig få minst tre tips til fjerning av cellulitter. Gjerne illustrert av en photoshoppa modell med thigh gap.

4. Menn tisser ikke på seg på trampolina etter at de har fått barn.

5. Menn trenger ikke å bruke bh.

6. Menn har ikke hovedprevensjonsansvar. Ja, kondom finnes, men frem til det blir like vanlig for menn som for kvinner å pakke i seg hormoner for å unngå uønsket graviditet, så er vi ikke likestilte på det punktet.

7. Menn slipper å være mannlig forfatter, mannlig kunstner eller mannlig sanger. De er bare forfattere, kunstnere og sangere.

8. Menn slipper å rope høyt for å bli hørt. Kanskje det kommer av den høye andelen muskler eller den dype stemmen. Hersketeknikker praktiseres fortsatt, selv i likestilte Norge

9. Menn kan gå hjem alene om natta uten å være bekymret for om skjørtet er for kort eller at utringinga er for lav. De slipper å svare på spørsmål om hvor mye de har drukket og om de har invitert til noe, gjennomgå nedverdigende underlivsundersøkelser og stå til rette for egen bekledning. Mellom 8000 og 16000 kvinner i Norge blir hvert år utsatt for voldtekt eller voldtektsforsøk. I USA blir over 900 kvinner voldtatt hver dag. I krigsområder blir seksuelle overgrep mot kvinner brukt som maktmiddel. I følge en studie utført av Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) er det i Norge kun 10 prosent av kvinner som blir voldtatt som anmelder det selv. Mørketallene er enorme, fordi det er altfor vanskelig å bli trodd.

10. Menn er oss fysisk overlegne, men kvinner er på andre måter sterkere enn menn. På nrk.no kunne man i januar lese en studie som viser at «kvinner oftere overlever sult, sykdom og slaveri enn menn. Størst er forskjellen hos spedbarn». Jenter tåler mer. Men de må dessverre også tåle mer. Vi lever i et av verdens mest likestilte land, men i noen deler av verden er det livsfarlig å bli født som jente.

 

Det finnes selvfølgelig mange grunner til at jeg likevel ikke vil være mann, men (nesten alle) punktene over setter fingeren på hvorfor alle, både kvinner og menn, burde være feminister. Og da kommer vi over til hovedgrunnen til at jeg ikke er lei av å snakke om kjønn (selv om mannen min er lei av at jeg gjør det):

Samfunnet er kjønnet. Det skrives bøker for søte jenter og bøker for tøffe gutter. Det er et kompliment å være guttejente, men et skjellsord å være jentegutt. Menn tjener fortsatt mer enn kvinner. Russejenter får tips om hvordan de kan unngå voldtekter, og kvinner i norsk offentlighet må daglig tåle kommentarer på eget utseende og anonyme trusler om sexuelle overgrep. Dette skjer innenfor våre landegrenser.

Utenfor landegrensene våre blir nesten 40000 jenter under 18 år tvangsgiftet HVER DAG. Jeg er feminist fordi jeg hver dag kan prise meg lykkelig over å være født i Norge, og fordi jeg vet at den likestillingen jeg nyter godt av, ikke har kommet av seg selv.

Kristin Stray Slørdahl

 

* Tittelen F-ORDET er stjålet fra Martha Breen. Madeleine Schultz og Jenny Jordahls bok "F-ORDET 155 grunner til å være feminist".

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.