Foto: Linn Stemland

– Jeg er også en del av eliten!

Skrevet av Tore Dolg Stemland
04.12.2018 13:48 - OPPDATERT 04.12.2018 17:45

Debatten om kultureliten fortsetter - nå svarer Tore Stemland.

De siste dagers debatt om kultureliten i Bodø har virkelig fått frem mitt poeng. Det er en kulturelite i Bodø. De som roper høyest i media om å ikke tilhøre den, er nok i stor grad godt plassert i dette miljøet. De spiller i NOSO, de er gallerister og er meget vel ansette kulturutøvere som har dette som sin yrkesutøvelse.

Hvor mye de måtte ha i banken er ikke av betydning i denne sammenhengen. Men hvilket nettverk, hvilken makt og innflytelse de har i kulturlivet derimot, er hva som avgjør om de er en del av kultureliten.

Vi snakker altså om kulturell kapital. I et slikt perspektiv er også jeg en del av eliten da jeg har roller i styrene til Bodø kunstforening, Nordnorsk Jazzsenter, Adelsteen Normann-stiftelsen osv. Jeg har tidligere sittet i utvalg i NMFU. Jeg har vært med å starte og drive avant garde-festivalen Nødutgang. Jeg har som utøver spilt for Ny musikk Bodø, sågar på Galleri Bodøgaard osv.

Jeg er prototypen på en av kultureliten. Jeg vet hva jeg snakker om når jeg påpeker at det finnes en elite i Bodø.

Jeg blir provosert av at Geir Are Jensen i Bodø Nu skriver på sin Facebook at "Det er trist at de som jobber med dette til alle døgnets tider blir spyttet på!".

Hvem spytter på hvem om jeg tørr spørre? Sveinar Aase (NOSO, med mer), følger opp i sitt svar til Jensen på samme tråd at "FrP og Rødt i Bodø kappes om å snakke ned mennesker som jobber med kultur i et pinlig forsøk på å frottere med folket". Og en rekke andre påstander dukker opp. Jeg håper og tror at dette er utslag av feilinformasjon og at man har grepet tastaturet før man har tenkt over hva som er fakta.

Rødt er absolutt ikke et parti som snakker ned kulturen i eliten heller. Den påstanden er direkte løgn. Rødt har i bystyret stemt for støtte til Stormen, NOSO, NMFU, Bodø kunstforening osv. Det ville ikke partiet ha gjort hvis det var imot elite kultur. Frp derimot har stemt mot den samme støtten som ren reflekshandling, men sett ikke Rødt i den båten.

I mitt tidligere innlegg så vil enhver se at jeg poengterer at elite IKKE er noe negativt i denne sammenhengen. Tvert imot er det helt naturlig at man i en by av Bodøs størrelse har en elite. Det som er viktig, er at de som er «eliten», selv er klar over sin posisjon og handler ut i fra sin posisjon til beste for helheten i kulturlivet.

Det finnes svært mye forskning som underbygger at det skal være slik i en by med såpass kulturaktivitet som vi har i Bodø. Jeg er, som tidligere beskrevet, en del av denne eliten i noen sammenhenger og stolt av det. Stolt av det vi har utrettet i alle bauer og kanter.

Jeg er like stolt av mitt verv i styret for Bodø metalklubb og like stolt av tidligere slike verv i Bodø Raa Raak Klubb, Bodø Rockeklubb og så videre. Jeg var med å starte bokkaféen på Blitz i Oslo etter samme lest som da jeg var med å drive Låven brukthandel her i Bodø på Theatersalen.

I min tid i Bodø Rockeklubb var jeg også innom NMFU sitt Sinusutvalg. Der hadde man plutselig en økonomi som tillot at man kunne hente artister vi i rockeklubben bare kunne drømme om. Forskjellen mellom NMFU og rockeklubben var et hav. Et svart hav. Det er noen som får og noen som må se på at andre får. Slik er virkeligheten, å benekte det er bare løgn.

Det har gjort meg klarere og sterkere i mitt syn på at urettferdighet er noe som må bekjempes alltid og over alt. Også i kulturen, derfor er Rødt mitt parti. Et parti som vil støtte alle, alltid, både grasrota og eliten.

Tore Stemland,

Stolt medlem i Rødt.

 

Debatt
Bodø NU oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.