Tone Iren Holmen, hovedtillitsvalgt for Utdanningsforbundet i Lurøy kommune. Foto: Privat

«Jeg skimter et håp i hengende snøre. Kanskje flere nå forstår hvorfor lærerne fant det nødvendig å streike.»

Leserinnlegget er skrevet av Tone Iren Holmen, hovedtillitsvalgt for Utdanningsforbundet i Lurøy kommune.


Fint å få avklart at jobben som lærer også innebærer å få barna opp om morgenen, begrense gamingaktiviteter og besørge fornuftig leggetid (ref. Debatten 20.9). I tillegg har visst lærerne også ansvaret for at barna ikke ruser seg på fritiden og at deres psykiske helse ikke får en knekk mens lærerne deres er i lovlig lønnskamp.

Lærernes samfunnsansvar har vokst i både høyde og bredde, i tillegg har lærerne i årevis hatt mindrelønnsutvikling. Når KS også ansetter ufaglærte i skolene legges en ekstra bør på lærerne, for hvem må opptre som rådgivere og støttehjul for ansatte uten lærerutdanning? Det er dette lærerorganisasjonene nå vil til livs. Dette er kjernen av streiken.

KS har imidlertid gjort en stor feil. De kunne ha møtt lærerorganisasjonene som motpart i forhandlingsrommet, vært lyttende og tilbudt en spiselig avtale. I stedet har de operert som en steil motstander. Denne atferden har utilsiktet avdekket det ganske omfattende ansvaret politikere og samfunnet for øvrig har lagt på lærernes skuldre. Merarbeid blir lønnet i andre yrker, men ikke dersom du er lærer. Mer og mer ansvar er lagt på lærergjerningen uten at noen arbeidsoppgaver er blitt plukket vekk. Når man da i tillegg opplever reallønnsnedgang sjette året på rad, har vi et regnskap som ikke går i balanse.

Likevel, jeg skimter et håp i hengende snøre. Kanskje flere nå forstår hvorfor lærerne fant det nødvendig å steike.

Jeg støtter lærerne!

 

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.

Les mer om:

Debatt