Jørgen «Joddski» Nordeng (til venstre) mottok Æresprisen, en av de tre Prøysenprisene. Prisutdeler var kulturminister Abid Q. Raja, i NRK-radioprogrammet Klassisk vorspiel. Foto: Frank Michaelsen

Jørgen trodde noen hadde ringt feil. Torsdag mottok han pris fra kulturministeren: – Målløs

Skrevet av Andreas Sandnes Olsen
19.02.2021 07:11

Det sa Jørgen Nordeng, også kjent som «Joddski» om da han fikk beskjed om å ringe opp Prøysenprisen.

–  Jeg ringte de opp og sa «jeg tror du har sendt melding feil sted, du har kommet til Jørgen Norden». Da jeg skjønte at det var selveste Æresprisen jeg skulle motta ble jeg mildt sagt overrasket, og veldig takknemlig, sa Nordeng under prisutdelingen. 

 

– MÅLLØS

I 1971 ble det laget en Prøysenmedalje til og salget av denne minnemedaljen finansierte fondet som gjorde at den aller første Prøysenprisen ble delt ut i 1974.

Prøysenprisene blir delt ut til personer eller institusjoner som har gjort en fremragende innsats innen musikk, visekunst eller diktning.

Prøysenprisene består av prisene Prøysenprisen, Teskjekjerringprisen, og Æresprisen. Sistnevnte deles ut for langt og fortjenestfulltvirke. 

Mer enn hundre kunstnere har mottatt en av prisene i disse årene. Nå er Nordeng én av de, som vinner av Æresprisen i 2020. 

– For det første er det utrolig bra at vi er kommet dit at en rapper kan motta en sånn pris. For det andre hadde jeg akkurat lagt Joddski på hylla, og var i ferd med å feire 20år siden debuten min, så det føltes utrolig flott åbli anerkjent for den jobben man har gjort. Jeg er jo ikke akkurat kjent for å være en mann av få ord, men her ble jeg rett og slett målløs, fortsatte Nordeng. 

Saken fortsetter under bildet.

[annonse]
En fornøyd prisvinner under utdelingen som skjedde i Per Sundnes' radioprogram Klassisk vorspiel. Foto: Frank Michaelsen

– EN PIONÉR

Juryen beskrev i begrunnelsen sin at Nordeng gjennom mange år har vært en pioner innen sin sjanger i tillegg til å være en toneangivende person for norsk musikkliv, og i tillegg til å være artist jobbet som journalist og skrevet bøker om hiphopens historie.

– Fra gjennombruddet på 90-tallet var vinneren en av de aller første som rappet på

norsk og gjorde dette like bra (og kanskje bedre) enn mange av de engelskspråklige forbildene på samme tid.Det å rappe på dialekt var også en viktig del av vinnerens identitet og dialekt skapte en tilhørighet til sjangeren for en hel landsdel.

– Noen av oss har tenkt at Alf Prøysen hadde vært en rapper om han hadde vært ung i dag. Dette fordi denne sjangeren har vokst til å bli en av verdens mest populære og prisvinneren har vært med på gjøre sjangeren både kjent og viktig.

Nordeng har i mange år, sammen med sin «partner in crime», laget låter som har festet seg på hjernen og truffet hjertet til mange publikummere i hele Norge gjennom mange år, beskrives det.

– Vinneren har samarbeidet med musikere som Timbuktu, John Olav Nilsen, Lars Vaular, Tommy Tee og Jaa9 og Onkel P. Allikevel må vi vel kunne si at de viktigste samarbeidspartnerne til årets vinner er Jan Steigen og Poppa Lars. Med sine uredde og direkte tekster og sylskarpe punchlines har Jørgen Nordeng (Jørg-1 /Joddski) vist en sterk formidlingsevne. Han har en tydelig stemme og en flow som er særegen. Vi mener han fortjener heder og ære for det han har gjort for norskspråklig musikk og for å bevise at det å satse på det som var en smal sjanger kan flytte grenser og skape rom for nye kunstneriske uttrykk. Gratulerer med Prøysens Ærespris Jørgen Nordeng.

Saken fortsetter under bildet.

Han har en tydelig stemme og en flow som er særegen. Vi mener han fortjener heder og ære for det han har gjort for norskspråklig musikk og for å bevise at det å satse på det som var en smal sjanger kan flytte grenser og skape rom for nye kunstneriske uttrykk, beskriver juryen. Foto: Frank Michaelsen

UTSATT UTDELING

Egentlig skulle prisutdelingen skje i 2020. 

Prisene har de senere årene blitt delt ut på konserten Prøysen tel by ́n i Kulturkirken Jakob. Konserten arrangeres 23. november hvert år, som en markering av Alf Prøysens dødsdag.

Konserten i 2020 ble utsatt og deretter avlyst. Prisene for 2020 ble delt ut i radioprogrammene Kulturstripa, NRK (Prøysenprisen) 18. februar og i Per Sundnes' radioprogram Klassisk vorspiel, på NRK. Det går på lufta 19. februar, og hadde innspilling torsdag 18. februar (Teskjekjerringprisen og Alf Prøysens ærespris).