Joshua French gjester Bodø i helgen. Det får du bare være med på hvis du betaler inngangsbilletten. Og sannheten får du neppe, uansett. Foto: Atikko

Død, krigsfantasier og et helvete i fengsel selges til høystbydende

Skrevet av Markus André Jensen
11.02.2019 21:30 - OPPDATERT 12.02.2019 06:04

KOMMENTAR: 17. februar står Joshua French på scenen i Bodø. Det er det ikke bare positive sider ved, mener redaktør Markus André Jensen.

Den 27. april 2009 krysset kompisene Joshua French og Tjostolv Moland grensen mellom Uganda og Den demokratiske republikken Kongo på en motorsykkel. De hadde stø kurs for byen Kisangani. Hva de skulle der kan bare French svare på.

Den 17. februar 2019, førstkommende søndag, står Joshua French på scenen på Scandic Havet i Bodø.

INTET SVAR

Der skal han fortelle om sitt kongolesiske eventyr, som raskt utviklet seg til å bli et mareritt.

Heller ikke der kommer du til å få svar på hva som egentlig skjedde med sjåføren Abedi Kasongo den 5. mai for snart ti år siden. 

Men mange kommer likevel til å dra på foredraget, som er en del av en turné French selv etter alle solemerker tjener meget godt på. Etter Klassekampen og markedsføringsekspert Trond Blindheims beregninger kan han tjene flere millioner kroner på det hele. 

Slik omtales foredraget i Bodø av arrangør Atikko:

Det er en historie om overlevelse og motgang under ekstreme forhold og hva som gjør at mennesket overlever selv i de mest håpløse situasjoner.

Og om Frenchs meritter på bakgrunn av det han har opplevd kan vi lese følgende:

I foredraget deler han sin historie og sine erfaringer om krisehåndtering og motivasjon og om menneskets overlevelse i et av verdens farligste land. Joshua tar deg med på en utrolig spennende reise i sitt foredrag. Gripende og rystende på en gang.

SMAKLØST

Joshua French svarer ikke på spørsmål fra pressen i anledning foredraget. Fotografer er ikke tillatt i salen. Enkelte som har overvært det hele, mener det bærer preg av et forsøk på renvasking.

Alt mens pengene renner inn på Kongo-farerens konto. 

La det være sagt: Om folk har lyst til å betale noen hundre kroner for å få høre French-versjonen av det som skjedde, så er det ingen som kan stoppe dem. Det er opp til hver enkelt. 

Men det må være lov å påpeke det smakløse i at en mann som i beste fall har operert helt på kanten av norsk og kongolesisk lov.

Moland og French var i Kongo på jakt etter væpnede oppdrag. De ble fengslet, mistenkt for drapet på sjåføren sin, og det er til dags dato ikke brakt klarhet i hva som egentlig skjedde. Det vi har fått høre fra French i offentligheten gir ingen grunn til å frikjenne ham for hans rolle i saken.

LITE HELTEMODIG

At det spilles på denne krigsfantasien, at dette idoliseres og glorifiseres for å selge billetter rundt om i det ganske land, er ikke elegant. 

Man kan godt forstå at French har lyst å få noe ut av det han har gjennomgått og opplevd. Uavhengig av hva han er skyldig i er det liten grunn til å tvile på belastningen det må ha vært å sitte fengslet i Kongo i åtte år.

Men French bør forstå like godt hvor provoserende det er at han tilsynelatende skor seg på en fortelling det er fryktelig lite heltemodig ved, uansett hva som er sant.

Så får vi se hvor mange bodøfolk som blar opp for krigseventyret i Kongo.

Fra utsiden fremstår det mest som en ensidig fortelling til blodpris.

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.