Foto: Mona Mosti, Fjellfarer

Folk jubler over snøvarselet – i Sulis står tråkkemaskinen klar

Yr melder snø i Salten denne uka. Fjellfarer i Sulitjelma blir nedrent av spørsmål om skiløyper.

Daglig leder i Fjellfarer, Mona Mosti gleder seg over at det har blitt hvitt i Sulisfjellet. I helga var hun på Jakobsbakken og registrerte at det per nå ligger rundt fem centimeter snø på bakken i området.

Ifølge Yr kommer det ytterligere 16 millimeter snø onsdag, og det vil dale noen flak jevnt gjennom uka i høyden i Sulitjelma.

– Dette er såpass høyt oppe i fjellet og det er bra forhold for å lage løyper selv med minimalt med snø - dette gjør at man ofte er tidligst ute med løyper her, sier Mosti, som innrømmer at det er skikkelig stas med et slikt værvarsel.

– I fjor var det jo krise med lite snø i fjellet, minnes hun.

Får stadige spørsmål om skiløyper

For Fjellfarer, som blant har som oppgave  å kjøre opp skiløyper er det naturligvis greit med et visst antall snømåneder. 

Og det er ikke bare de som jobber i Fjellfarer som venter på snøen.

– Vi får stadige spørsmål om når det blir skiløyper, forteller Mosti.

Saken fortsetter under bildet.

Mona Mosti i Fjellfarer gleder seg over snøvarsel. Foto: Arkiv/Tarjei Abelsen

Saken fortsetter under annonsen.
[annonse]
– Er dere spente selv?

– Ja, det er alltid spennende når snøen kommer, og det er jo en del av det vi holder på med, å lage skiløper. Og så blir det jo så fint og lyst med snøen.

Selv om det meldes noen centimeter snø, stoler ikke Mosti helt på at det blir mulighet for skiløyper allerede denne uka.

– En ting er hva de melder,  en annen ting er hvordan snøen legger seg. Det skal en god del snø til før man kan begynne å tråkke med tråkkemaskinen.  Hvis man benytter snøskuter så kan man få det til tidligere. Vi er klare for vinter, så snøen skal bare komme nå, sier hun.

– Ikke velg de beste skiene 

Selv med 10-20 centimeter kan de ikke bare legge ut på tur med tråkkemaskinen. Hvis man ikke har sånn noenlunde flatt underlag så skal det mye snø til. Terrenget må inspiseres, og de første skiløypene blir ofte kjørt opp med snøskuter, ifølge Mosti.

– Vi må alltid opp å sjekke terrenget, for å se om det er det mulig. Det kan være stein og slikt som stikker opp av snøen i de første skiløypene, så det er ikke alltid lurt å velge de beste skiene ennå, råder hun.

Kan bli løype denne uka

Balvassveien som starter fra Skihytta er også et populært sted hvor man kjører opp løyper så tidlig som mulig.

– Her avhenger det av når bommen ved skihytta blir stengt for biltrafikk.

Men det første stedet hvor det normalt sett kjøres løype, er langs skogsveien som går fra Jakobsbakken til Sagmo. Den 2,8 kilometer lange veibiten ligger på rundt 600 meter over havet og snøen legger seg tidlig.

– Kan det være at denne traseen blir oppkjørt denne uka?

– Det vil jeg ikke si noe om. Vi var der i går, og da var det ikke nok snø. Men såfremt det kommer nok snø, blir vi å kjøre der, sier Mona Mosti, og legger til:

– Vi legger ut på Facebook med en gang vi kjører opp, og det er ikke noe som ikke kommer til å gå upåaktet hen!

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.