KOMMENTAR

«Julegavehandling er noe dritt»

Folk har pyntet, folk har vasket, folk har handlet og folk har stresset. Ja, nå er julen her om man er klar eller ikke.


Dette er en kommentar som gir uttrykk for skribenten sin holdning.

For noen er det fint med litt julestress. Det å få på plass juletreet og fylle det opp med en haug med gaver som er på størrelsen med gavene som kanskje en hel bygd får et annet sted i verden. 

Forsåvidt har haugene blitt mindre med årene, for gavekort og penger er jo det store. For hva handler man egentlig til folk som har «alt»? 

Det er et spørsmål som har plaget filosofer siden tidenes morgen. 

Eller overflod var vel kanskje ikke det største problemet i verken antikken eller opplysningstiden. 

Uansett. La oss være ærlige: Å handle julegaver er noe dritt og det blir i hvert fall ikke noe bedre når man utsetter problemet til lillejulaften og City Nord er fri for gavekort, slik som jeg har gjort.

Å handle julegaver til barn er forsåvidt enklere. Der kan man få mange gode tips fra foreldrene om hva barna trenger og hva de liker.

Det verste er å handle til voksne som har det de trenger og som ikke vet hva de vil ha heller. Ofte tyr folk til den enkleste utvei, penger eller gavekort. Forståelig nok. Samtidig er det litt finurlig å tenke på at vi egentlig bare veksler pengene frem og tilbake. 

For min del synes jeg at julegaver og julegavehandling ikke er noe gøy. Ja jeg vet at jeg er en Grinchen, samtidig må jeg si at jeg elsker julen. Det å senke skuldrene, spise god mat og ta igjen viktig tid sammen med familien. Slik jeg ser det så er jo det julen handler om. Å være sammen. 

Så hvorfor legger vi så mye i julegavehandling. Som om det er en obligatorisk oppgave? 

Mange bruker flere titalls tusen kroner, flere ettermiddager og flere helger for å komme seg i mål med handlingen. Onkler, tanter, foreldre, besteforeldre, oldeforeldre, søsken, søskenbarn og venner. Alle skal få, og alle skal få mye. 

En skal selvfølgelig ikke undervurdere effekten dette har på det lokale næringslivet, for det er ikke pent lite. Det er jo viktig å støtte det lokale næringslivet i disse tider, men er det virkelig nødvendig å bruke en formue på julegaver? 

Kan vi ikke heller stresse ned, skrive noen fine ord på julekort og kanskje heller gi til noen som trenger det? 

Det er jo ikke like spennende, men kanskje det kan bidra til en mer rettferdig verden samtidig som man får god samvittighet.

 

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.

Les mer om:

Bodødebatt