Foto: Audun Sætermo

Fra favoritter til «underdogs» i historisk sesong: – Vi skal bite godt fra oss

Junkeren blir det første håndballaget i Nord-Norge på rundt 20 år som spiller i en av de to øverste divisjonene i Norge. Med nye tilskudd til laget er Junkeren-damene klar for et nytt eventyr i 1.divisjon


 I mai rykket Junkeren-damene opp til 1.divisjon, som er den nest øverste divisjonen i håndball-Norge. Nå ligger de i hardtrening for å gjøre seg klar til ny og knallhard sesong. 

– Det blir spennende, når man er nyopprykket så er man litt outsider. Det blir en litt annen setting enn i fjor da vi var favoritter. Det er en liten omstilling for oss, men jeg håper vi skal bite godt fra oss og klarer å holde plassen, sier Junkeren-trener Lovis Tönnies. 

Gjenskape og videreutvikle

I forrige sesong var Bodø-lagert storfavoritter og tapte kun én av 22 kamper. 

– Hvordan er det å gå fra å være favorittene i serien til å være outsider?

– På én måte blir presset litt mindre, når man er underdog i enkelte kamper. Kanskje motstanderne undervurderer styrkene våre. Samtidig er det en litt annen inngang til kamp, man har vel sånn sett mindre å tape. Man kan gå inn med en offensiv tilnærming og slå litt nedenifra. I tillegg handler det mer om de forventningene som vi setter til oss selv, dette med å prestere bra. Vi vet at det kommer til å bli mange jevne kamper, også kommer vi sikkert til å spille mot lag som på en god dag er bedre enn oss. Det blir en litt større variasjon i motstanderne våre, forklarer han og utdyper: 

– Jeg syns vi viste i fjor at vi har et toppnivå inne som hører hjemme i 1. divisjon. Nå gjelder det å gjenskape det og gjerne videreutvikle litt fra sesongen i fjor, slik at nivået blir endra bedre, og at vi skal klare å prestere jevnt på et høyt nivå. 

For å klare det tror treneren det handler om å videreutvikle kulturen laget skapte i fjor.

– En kultur hvor vi har mye fokus på utvikling, og hvor vi spiller på hverandre sine styrker. Vi har mange spillere med litt ulik spisskompetanse, og det håper jeg at vi får brukt i år. Der vi har mange spillere som kan påvirke kampbilde på sin måte, og fortsatt ha den ærverdigheten til å kontinuerlig utvikle seg både i kamp og på trening. 

– Et steg i riktig retning

– Hvor mye betyr dette opprykket for Junkeren?

– Det er noe klubben har jobbet for veldig lenge, også lykkes vi endelig i fjor. Jeg tror det også betyr mye for Nord-Norge generelt. Nå er vi det første laget i Nord-Norge på omtrent 20 år som spiller i en av Norges to øverste divisjoner. Så det har mye å si for håndballutvikling i nord og vi håper at vi kan etablere oss som det flaggskipet for håndball i Nord-Norge, forklarer Tönnies

Han forklarer at Junkeren var store på 90-tallet da de både klarte å komme til en fjerdeplass i Eliteserien og en kvartfinale i Europacupen. 

– Junkeren har en stolt historie. Og hvis man skal drømme litt, så har man jo et ønske om å få Junkeren opp i Eliteserien igjen etter hvert. 1.divisjon er hvert fall et steg i riktig retning, sier han. 

Endringer i laget

Siden forrige sesong har det skjedd litt endringer i laget. Blant annet har toppscorer Guri Fjellstad Nikolaisen gått til Sola. 

– Guri gikk til Sola og spiller på Elitelaget der. Det er en fantastisk mulighet for hun og noe vi unner henne. Hun hadde en suveren sesong for oss i fjor, og var toppscorer og en sentral brikke i laget. Det klart det er synd å miste henne, men samtidig er det en sånn mulig som man ikke kan takke nei til. 

Dermed har de hentet Ingrid Kildalsen fra Tromsø.

– Vi har hentet inn Ingrid fra Tromsø, som er en spiller som vi har veldig troen på og som vi håper kan bidra med de kvalitetene som hun viste i Tromsø i fjor, og jeg håper også vi kan hjelpe hun med å utvikle seg enda mer. Hun har kommet fint inn i gruppa, og har sett veldig bra ut på trening og de kampene vi har spilt. 

Han forklarer også at de også har mistet en del spillere som var studenter i fjor, og har dermed dratt.

– Noe som selvfølgelig er synd. Men så har vi fått inn et par til målvakter som er Kamilla fra Bodø og Live fra Ake. Også har vi fått inn en bakspiller til i Karoline Jensen fra Sola, som tilbyr litt andre kvaliteter enn det vi har fra før. Det er selvfølgelig spennende, sier treneren og fortsetter:

– I tillegg har vi flyttet opp noen fra rekruttlaget, som også er en kjempebra ting. Jeg ser også at en del av de som var med i fjor har tatt veldig fine steg og utviklet seg bra i fjor, så vi får håpe at vi klarer å fortsette den fine trenden. 

Forventninger

– Hva er dine forventninger som trener i kommende sesong?

– Målet er åpenbart å holde plassen. Forventningene er både at vi står i medgangen sammen, men også står i dritten hvis det butter litt i mot. Nå er det vanskelig å si hvordan sesongen utvikler seg. Jeg er veldig opptatt av at vi skal være oss selv, vi skal ha det gøy med det vi driver med. At vi virkelig viser at dette er noe vi vil, sier Tönnies før han avslutter:

– Det skal være kjipt å komme opp hit, og vi skal også dra bort på bortekamp og ødelegge dagen for et par av de. 

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.