Uteserveringen til Kafé Kafka ligger midt i en byggeplass. Nå gruer Ida Marie Dalmo seg til de starter rivingen på andre siden av gaten. Foto: Mariell Tverrå Løkås

Omsetningen til Kafé Kafka har rast siden Ida (34) tok over

– Når de er ferdige her, begynner de vel å rive på andre siden av gaten for å gjøre plass til Stormen Hotel & Living Plus. 

LES OGSÅ: Dette blir Bodøs nye storhotell

Ida Marie Dalmo (34) tok over hele Kafé Kafka i 2015, da søsteren Camilla Stokland reiste til Oslo.

Siden har omsetningen rast: I 2015 hadde Kafé Kafka en omsetning på 3,4 millioner kroner – 1,4 millioner mindre enn året før. I fjor anslår Dalmo at omsetningen knapt bikket en halv million kroner. 

– Også i fjor hadde vi et lite minus, sier hun. 

Midt i en byggeplass

Hun forteller om krevende tider. Først havnet den legendariske kafeen i skyggen av utbyggingen av den nedre delen av gågata. Den siste tiden har hun havnet nær sagt midt i rivingen av kvartalet som skal gi plass til Bodø 360 og det nye bygget til Sparebank1 Nord-Norge – kvartal 21.

LES OGSÅ: Bygger 14 etasjer i hjertet av sentrum

Enn så lenge er ikke byggingen startet. 

– Jeg har vurdert å sette opp ekstra høye vegger som jeg kan male, for å få det litt triveligere her. Sånn som det ser ut nå er det ikke veldig koselig.

En annen ting er støyen som får glassene til å klirre på hyllene. 

– Det høres veldig godt, selv om de som jobber på byggeplassen tar så mye hensyn som mulig. Folk drar jo på kafé for å kose seg, og ikke for å høre på byggestøy, sier hun oppgitt. 

Tøffeste starten noensinne 

I likhet med mange andre i bransjen vet hun at de første månedene i året ofte er de tøffeste. 2017 har likevel så langt bydd på den aller tøffeste starten på et nytt år så lenge Dalmo har vært i førersetet. 

– Det er lenge siden vi var et studentsted. Med de nye studentboligene og det nye universitetet er det ikke så mange som kommer til byen lenger, sier hun. 

Og mens mange av utestedene har en positiv effekt av byggingen av Stormen, har konsekvensen vært en helt annen for Kafé Kafka:

– Det er mange av de tidligere kundene våre som heller setter på på biblioteket enn å komme hit. Jeg synes selv det er veldig trivelig, og bruker Stormen bibliotek mye, sier hun.  

I sum betyr det at eksistensgrunnlaget er heller dårlig. Selv om hun har prøvd det meste: Bokbad, konserter, trubadurer og en lang rekke andre aktiviteter – uten det helt store resultatet.

Ønsker seg kompanjong

Likevel har ikke Dalmo planer om å gi seg. 

– Men tanken på å selge eller i alle fall få inn en ny aktør på eiersiden blir stadig mer fristende. Jeg er nødt til å holde lønnskostnadene nede, og det betyr at jeg må jobbe mye selv. Jeg savner den tiden jeg var arbeidstaker, sier hun. 

Den siste tiden har hun i tillegg vært sykmeldt på grunn av krystallsyke. 

– Men jeg må uansett gjøre papirarbeidet. 

Kafé Kafka har i dag seks ansatte. Dalmo anslår likevel at hun jobber mellom 200 og 250 timer i måneden. 

– Kafka er mitt andre hjem. Hjertet mitt er her. Likevel blir tanken på å selge eller å få inn en partner bare mer og mer fristende. Samtidig vet jeg at så snart de er ferdige med byggingen i nabolaget, vil Kafka ligge på en veldig gunstig plass i byen, sier hun. 

Før hun legger til: 

– Men jeg vet ikke om jeg har krefter til å vente så lenge. 

Dalmo er fristet til å selge, eller i alle fall å få inn en kompanjong.

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.