Foto: Roar Wiik

Kan bli streik: – Nordmenn frykter at sommerferien går i vasken

Norges største reiseforsikringsselskap opplever nå stor pågang.

NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) startet tvungen mekling hos Riksmekleren fredag. Blir de ikke enige, blir det flystreik ved midnatt.

– Partene står langt fra hverandre og sannsynligheten for en streik er overhengende, sier Jan Skogseth, leder i Norsk flyteknikerorganisasjon til TV 2.

Klokken 10 møttes partene hos Riksmekleren.

Både Norwegian, SAS og Widerøe rammes av en eventuell streik, og flere avganger vil bli kansellert.

Fra i natt er det varslet plassfratredelser for 31 flyteknikere. Fra 20 juni trappes streiken opp. Da blir 75 nye medlemmer tatt ut i streik, som tilsvarer rundt en firedel av flyteknikerne.

Frykter for sommeren

– Nordmenn frykter at sommerferien går i vasken, sier reiseekspert Andreas Handeland, kommunikasjonsdirektør i If og Europeiske Reiseforsikring.

Inngangen til sommerferien preges nå av mulig SAS-streik, bemanningstrøbbel på flyplasser, kanselleringer og ombookinger. Det får telefonene til å gløde hos Norges største reiseforsikringsselskap.

– Mange frykter nå at de får ødelagt deler av sommerferien, og ringer oss for å sjekke hva forsikringen kan hjelpe til med. Enten fordi de har fått kansellert eller flyttet på en flyreise, eller på grunn av kaoset som råder på flyplasser rundt om i Europa. Som om ikke det var nok kan det også bli SAS-streik midt i fellesferien, sier reiseekspert Andreas Handeland.

En reiseforsikring skal dekke det som heter akutte og uforutsette utgifter. Eksempler på dette er sykdom, ulykker, forsinkelser, tyverier og tapt bagasje. Den erstatter ikke utgifter et fly- eller reiseselskap er pliktig til å refundere.

En forsikring dekker ikke streik

Saken fortsetter under annonsen.
[annonse]
– Hvis du bestiller en bukse, og butikken ikke får levert deg denne buksa, er det butikken selv som må refundere pengene eller tilby deg et annet produkt. Sånn er det med flybilletter også. Derfor er flyavganger selskapene selv booker om på eller kansellerer ikke omfattet av reiseforsikringen. Vi har inntrykk av at norske flyselskaper er flinke til å ta ansvar i slike situasjoner, sier Handeland.

– Forbrukerrådet har en glimrende oversikt over hva man som forbruker har krav på hvis en flyavgang er forsinket, blir booket om på eller blir kansellert, legger han til.

– Vi skal ikke blande oss inn i en arbeidskonflikt

Dersom det skulle bli SAS-streik kan dette gå utover ferieplanene til mange nordmenn. Men noe forsikringssak blir det imidlertid ikke.

– En forsikring dekker ikke streik. Vi som forsikringsselskap skal ikke blande oss inn i en arbeidskonflikt. Men vi får krysse fingrene for at partene kommer til enighet før det eventuelt blir en realitet, sier Andreas Hadeland i If og Europeiske Reiseforsikring.

 

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.
Saken fortsetter under annonsen.